Γιατί να παρακολουθώ την περίοδό μου με ένα app;

Είναι ανάγκη να συμπληρώνω όλα αυτά που μου ζητάει;

Ηθελα να ρωτήσω τον γυναικολόγο του site… Η εφαρμογή παρακολούθησης του κύκλου που χρησιμοποιώ δίνει την επιλογή να καταχωρήσεις την θέση, το άνοιγμα και την σύσταση του τραχήλου (position, opening, texture). Προφανώς είναι επιλογες που αφορούν την μήτρα, όμως πώς μπορώ να τα διακρίνω ολα αυτά και πόσο απαραίτητο είναι να τα μετράω και κάθε πότε;

Για την ώρα εγώ καταγράφω την περίοδό μου απλά για λόγους παρακολούθησης (ούτε για αντισύλληψη, ούτε για τεκνοποίηση), άλλα στο μέλλον πιθανόν αυτό να αλλάξει. Ήταν από τα στοιχεία που αδιαφορούσα και δεν καταχωρούσα μέχρι τώρα, όμως στην έρευνα του Nature με τις εφαρμογές παρατήρησα οτι η καταγραφή της θέσης της μήτρας ήταν κριτήριο για την επιλογή των καταχωρίσεων καθώς θεωρούνταν πληρέστερες και ακριβέστερες. (φαντάζομαι αναφέρεσαι σε αυτό το post)

Επίσης στην έρευνα αναφερόταν το cervical mucus. Είναι κάτι διαφορετικό από τις κολπικές εκκρίσεις (που αναφέρονται συνήθως ως σκέτο mucus);

 

Αγαπητή φίλη, 

κατ, αρχήν πρέπει να αναφέρουμε είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα να μπαίνει στον κόπο να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για να καταγράφει αναλυτικά τον κύκλο της, καθώς το ημερολόγιο της περιόδου είναι ένα από τα πολυτιμότερα διαγνωστικά εργαλεία του γυναικολόγου.

Μέσα στις πολυάριθμες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά την διάρκεια του καταμήνιου κύκλου συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στην θέση, το άνοιγμα και τη σκληρότητα του τραχηλικού στομίου, καθώς και στην σύσταση της τραχηλικής βλέννας.

Κατά τις ημέρες της ωορρηξίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος των σπερματοζωαρίων στην μήτρα, ο τράχηλος έρχεται χαμηλότερα στον κόλπο, το στόμιο ανοίγει και γίνεται πιο μαλακό. Αντίστοιχα η τραχηλική βλέννα από λευκωπή γίνεται διαφανής και λεπτόρρευστη – σαν το ασπράδι του αυγού. (Τα κύτταρα του κόλπου δεν είναι “αδενικού τύπου” και δεν παράγουν από μόνα τους εκκρίσεις. Αυτό που ονομάζουμε “κολπικές εκκρίσεις” είναι το σύνολο των εκκρίσεων από τον τράχηλο και τους αδένες που υπάρχουν στην είσοδο του κόλπου και γύρω από την ουρήθρα.)

Αυτές τις αλλαγές μπορεί να τις καταλάβει μια γυναίκα εξετάζοντας τον εαυτό της, προσπαθώντας να ψηλαφήσει τον τράχηλο καθημερινά στις μέρες της ωορρηξίας, προκειμένου να καταλάβει αν και πότε αυτή συμβαίνει. Τη διαφορά στη σύσταση της τραχηλικής βλέννας πολλές γυναίκες την αντιλαμβάνονται ακόμα και χωρίς να κάνουν αυτοεξέταση.

Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν όλα αυτά τα δεδομένα προκειμένου να μπορέσουν με καλύτερο τρόπο να προβλέψουν εάν και ποια ακριβώς ημέρα του κύκλου συμβαίνει η ωορρηξία. Η απλή και γρήγορη απάντηση είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απόλυτα απαραίτητο να κάνεις αυτοεξέταση και να σημειώνεις όλα αυτά που σου ζητάει η εφαρμογή. 

Γενικά υπάρχουν τρεις λόγοι για του οποίους μια γυναίκα μπορεί να παρακολουθεί τον κύκλο της.

  1. Απλά γιατί όπως αναφέρθηκε στην αρχή είναι μια καλή συνήθεια για κάθε γυναίκα. Εκτός από τις ημέρες στις οποίες έρχεται περίοδος, τα στοιχεία που είναι καλό να καταγράφονται είναι: η ποσότητα του αίματος, οι ημέρες με πόνο – ειδικότερα αν ο πόνος παρουσιάζεται αρκετές ημέρες πριν την περίοδο, καθώς και τα προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα -πόνος στο στήθος, “φούσκωμα”, αλλαγές στην διάθεση. Επίσης καλό είναι να σημειώνονται επεισόδια αιμορραγίας στα μισά της περιόδου, το λεγόμενο spotting. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικότερα σε αυτό το πόστ.
  2. Ο δεύτερος λόγος χρήσης μιας τέτοιας εφαρμογής είναι για να μπορέσει μια γυναίκα να προσδιορίσει καλύτερα τις γόνιμες ημέρες της, σε περίπτωση που προσπαθεί να μείνει έγκυος. Όπως είναι γνωστό, το “παράθυρο της γονιμότητας” είναι περίπου 48-72 ώρες και δεν είναι πάντα γύρω από την 14η ημέρα του κύκλου.Οι εφαρμογές αυτές (kindara, natural cycles κ.α.) χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία (τράχηλος, βλέννα, θερμοκρασία σώματος, ιστορικό κύκλου) προσπαθούν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις γόνιμες ημέρες.Προσωπική μου άποψη αποτελεί ότι στην περίπτωση που μια γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα “τεστ ωορρηξίας”. Αυτά είναι τεστ ούρων, παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης, τα οποία ανιχνεύουν την ορμόνη (LH) που μεταβιβάζει το σήμα για να γίνει η ωορρηξία. Έτσι από την ώρα που το τεστ θα βγει θετικό γνωρίζεις ότι ξεκινούν οι γόνιμες ημέρες. Τα τεστ αυτά είναι πάρα πολύ οικονομικά (0,50 € το ένα), προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια και αποφεύγεις την αυτοεξέταση κάθε μέρα. Επιπλέον, τα τεστ αυτά σου δίνουν ξεκάθαρα αποτελέσματα, ενώ οι διάφορες εφαρμογές απαιτούν ένα χρονικό διάστημα τόσο για την εξοικείωση με την χρήση τους, όσο και για το λογισμικό να “μάθει καλύτερα* τον οργανισμό σου κ;ι να αρχίσει να υπολογίζει με ακρίβεια το χρονικό παράθυρο.
  3. Ο τρίτος λόγος για τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι εφαρμογές είναι ως μορφή αντισύλληψης. Αποφεύγοντας την σεξουαλική επαφή ή χρησιμοποιώντας κάποια επιπλέον μορφή αντισύλληψης στις γόνιμες ημέρες, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση απόλυτα ορθής χρήσης της εφαρμογής η πιθανότητα αποτυχίας είναι 1%, όμως με την τυπική χρήση τα ποσοστά αποτυχίας είναι περίπου 7%. Το μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτεί ευλαβική αφοσίωση και αρκετή εξάσκηση προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι είναι η πιο φυσική μέθοδος αντισύλληψης, με την οποία αποφεύγεται η χρήση ορμονικών ή άλλων σκευασμάτων.Γενικά, η αντισυλληπτική μέθοδος που θα επιλέξει μια γυναίκα αποτελεί καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής . Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μιας γυναίκας στη δεδομένη στιγμή της ζωής της, και υπάρχει πληθώρα επιλογών.

 

Επομένως, είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας που χρησιμοποιεί μια παρόμοια εφαρμογή το αν θα συμπληρώνει τακτικά όλα αυτά τα στοιχεία, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο θα ήθελε να τη χρησιμοποιήσει. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε  εδώ και εδώ. Φυσικά υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές, οι οποίες κάνουν πρακτικά την ίδια δουλεία. Εδώ αναφέρθηκαν δύο που έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενως σε επιστημονικές έρευνες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
n_factorialΜαύρο ΓατίCookieMonsterSymbolis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Με κίνδυνο να ακουστώ σαν συνομοσιολόγος να αναφέρω μια μικρή πιθανή παρενέργεια της χρήσης των εφαρμογών αυτών. Είμαι 42 και χωρίς καμιά κοντινή προοπτική (ή και επιθυμία) να κάνω παιδιά, επομένως δεν μπαίνω σε site με θέματα αναπαραγωγής, παιδιών ή κάτι. Τον τελευταίο χρόνο αρχίσανε να εμφανίζονται στο FB διαφημίσεις για εξωσωματικές και γυναικολόγους. Στην αρχή γέλασα σκεφτόμενη ότι το FB που ξέρει την ηλικία μου, με προειδοποιεί να αρχίσω να ψάχνομαι, αλλά μετά από λίγο καιρό σαν να μου φάνηκε ότι οι διαφημίσεις εμφανιζόντουσαν μαζί με την περίοδό μου. Τελευταία σαν να υποψιάζομαι ότι τις ημέρες πριν την περίοδο… Διαβάστε περισσότερα »

CopyPaste
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Είμαι γυναίκα που προσπαθεί να τεκνοποιήσει κ έχει δυσκολίες κ χρησιμοποιώ τα τελευταία 2 χρόνια κ το απ για να έχω μια ιδέα για τον κύκλο μου (όπου στο απ έχω τσεκάρει το κουτάκι ότι θελω να μείνω έγκυος). Νόμιζα ότι ήταν ιδέα μου ότι στο φβ είναι περισσότερες οι διαφημίσεις για οτιδήποτε έχει να κάνει με εγκυμοσύνη κ μωρό παιδί κ το λεγα τον άντρα μου ότι ρε συ έχω βαρεθεί να τα βλέπω μπροστά μου κ τι φάση. Μου έλεγε ότι πιθανότατα είναι επειδή τώρα τους δίνω μεγαλύτερη προσοχή κ για αυτό μου κάνουν εντύπωση αλλά νομίζω πως… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στοχευμένες διαφημήσεις σου βγαίνουν πάντα πλέον αν χρησιμοποιείς internet. Δεν είναι συνομοσιολογία. Αν καθόμασταν να διαβάζουμε όλα τα terms θα βλέπαμε ότι δίνουμε την άδεια. Δεν είναι μόνο μέσω των εφαρμογών αλλά και μέσω των searches σου και φυσικά μέσω της φωνιτικής αναγνώρησης αν την έχεις ενεργοποιημένη. Εγώ που έχω Bixby και Google assistant αν κάθομαι και μιλάω συχνά πυκνά για το ότι θέλω πχ Adidas θα μου βγάλει μετά διαφημήσεις από αυτά τα παππούτσια σε ότι site μπω.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνεις ότι δεν έχεις ιδέα για το πώς να βλέπεις τη θέση του τραχήλου και τις αλλαγές καθώς δε σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και για το ότι αλλάζει θέση ο τράχηλος! Δεν ήξερα ότι κόβει βόλτες εκεί μέσα!

Symbolis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό βρε παιδιά;

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ψηλάφηση. Είναι πιο χαμηλά. Εγώ καταλαβαίνω τη διαφορά με το πόσο βαθιά μπαίνει το δάχτυλο για να τον φτάσω , η υφή είναι πιο εύκολο να την καταλάβει κανείς. Η καλυτερη στάση που έχω βρει εγώ είναι βαθύ κάθισμα στο πάτωμα αλλιώς μπορεί και να μην τον φτάσω.

n_factorial
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Κατά σύμπτωση είδα χτες αυτό το σχετικό vid
https://youtu.be/Noc7-8FVyLg

The other Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πέραν των γυναικολογικών, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, οι εφαρμογές αυτές θέλουνε καθημερινή θερμομετρηση η οποία είναι χρήσιμη και για άλλους σκοπούς. Εγώ πριν αρχίσω να παίρνω θερμοκρασία και να παρακολουθώ τον κύκλο μου καθημερινα, νόμιζα ότι η θερμοκρασία μου ήτανε 36.6. Έπαθα σοκ όταν ανακάλυψα ότι στο πρώτο μισό του κύκλου μου ήτανε πάντα πολύ χαμηλότερη. Γενικότερα η μέθοδος αυτή βοηθά να καταλάβεις κάποιους μηχανισμούς του σώματος σου καλύτερα.

phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εμένα ποτέ κανείς δε μου είπε να σημειώνω τις ημέρες περιόδου. Ούτε η μάνα μου, ποτέ. Στα 25 το έμαθα και κατέβασα την εφαρμογή.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο από την απάντηση όσο κι από τα σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα ποτέ τόση σημασία στις εφαρμογές αυτές. Είχα για χρόνια μία τέτοια, αλλά κάποια στιγμή για άγνωστο λόγο σταμάτησε να μου έρχεται ειδοποίηση για την ωορρηξία αλλά και για την εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης περιόδου, για εμένα αυτό ήταν το πιο σημαντικό (όχι γιατί είχα μπει σε φάση τεκνοποίησης, απλώς με βοηθούσε σε πρακτικά ζητήματα όπως να ξέρω πότε να κάνω απόθεμα σερβιέτες ή πώς να εξηγήσω τα έξτρα κολπικά υγρά) οπότε τη διέγραψα. Κατέβασα άλλες εφαρμογές αλλά τελικά σκέφτηκα γιατί να μου πιάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλά όλα αυτά αλλά είναι πολλές πληροφορίες για να καταγράφει κανείς καθημερινά και πολλές πληροφορίες για να παραχωρεί σε εταιρείες. Και εγώ χρησιμοποίησα τα apps για ένα διάστημα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι παραχωρουσα υπερβολικά πολλά δεδομένα γι αυτό που μου προσέφερε στην πραγματικότητα. Κάνε ένα Excel και σημείωσε τις πληροφορίες που θέλεις να έχεις.