Έχω ακράτεια μετά τον τοκετό

Υπάρχει θεραπεία; Υπάρχει κάποια άλλη με το ίδιο πρόβλημα;

Αγαπητή α, μπα , η ερώτηση μου απευθύνεται περισσότερο στον γυναικολόγο σας κ θα χαιρομουν να ακούσω κ το σχόλιο / προσωπικες εμπειριες των αναγνωστριών. Μετά από την γέννα του παιδιού μου με κολπικό τοκετό εχω ακράτεια ουρων μερικές σταγόνες τη μέρα που επιτείνεται όταν σκύβω . Επισης στον 9ο μηνα της εγκυμοσυνης είχα παρατηρήσει πως στο φτέρνισμα μπορεί να έχανα 2-3 σταγονες. Τωρα, 4 μηνες μετά τη γεννα κ το πρόβλημα παραμένει οπως την πρώτη εβδομάδα μετα τη γεννα. Να πω πως έβαλα 12 κιλά στην εγκυμοσύνη, δεν πίνω κ δεν καπνίζω. Υπάρχει περίπτωση η ακράτεια να βελτιωθεί με τον καιρό από μόνη της ή με ασκήσεις; Ποσό πιθανο είναι να παραμείνει για πάντα ή κ να επιδεινωθεί ; Υπάρχει κάποια θεραπεία κ αν ναι έχει σημασία το ποτε θα την κανεις;

Αγαπητή φίλη, 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι πολύ συχνό, αλλά πολλές φορές οι γυναίκες δεν το συζητάνε με το γιατρό τους. Συνήθως, γιατί είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, με τις ασθενείς να το αντιμετωπίζουν ως φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Μια τέτοια αντιμετώπιση, παρότι μερικώς αληθής, αποτρέπει πολλές γυναίκες από το να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημά τους. Η ορθή αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί απόλυτα εξειδικευμένη γνώση που ξεφεύγει από τα πλαίσια της γενικής γυναικολογίας και αποτελεί το αντικείμενο της ουρογυναικολογίας. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές σε αυτή τη στήλη ότι λόγω της εξέλιξης της ιατρικής, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα πρέπει να απευθύνεται στον κατάλληλα εξειδικευμένο γυναικολόγο προκειμένου να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημά της. Για αυτό το λόγο σήμερα θα “φιλοξενήσουμε” στη στήλη τον συνάδελφο Νίκο Παναγόπουλο ο οποίος έχει εξειδικευθεί  τα τελευταία τρία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ουρογυναικολογία.

 1. Τι συμβαίνει με την ακράτεια και την εγκυμοσύνη;
  • Πρέπει αρχικά να αναφέρουμε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ακράτειας ουρων: η επιτακτικού τύπου, η ακράτεια εκ προσπαθείας και η μικτού τύπου. Κρίνοντας από την περιγραφή των συμπτωμάτων σου, φαίνεται ότι ο τύπος της ακράτειας από τον οποίο ταλαιπωρείσαι είναι ο εκ προσπαθείας. Αυτού του τύπου η ακράτεια εμφανίζεται με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή την άρση βάρους και είναι πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις μισές περίπου γυναίκες να εμφανίζουν συμπτώματα. Στις περισσότερες γυναίκες αυτά τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό αλλά σε μία στις τέσσερις γυναίκες η ακράτεια θα παραμείνει, με το 50% να χαρακτηρίζει τα συμπτώματα από μέτρια ως σοβαρά.
 2. Έχει σχέση ο τρόπος τοκετου;
  • Ο φυσιολογικός τοκετός έχει περίπου την διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας σε σύγκριση με την καισαρική τομή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μετα την εμμηνόπαυση οι πιθανότητες ακράτειας είναι παρόμοιες και στους δύο τρόπους τοκετού. Αξίζει να τονιστεί ότι η καισαρική τομή δεν αποκλείει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας και προβλημάτων που αφορούν το πυελικό έδαφος.
 3. Τι λύσεις υπάρχουν;
  1. συντηρητική θεραπεία: Ο θεμελιώδης λίθος της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους (επίσης γνωστές ως ασκήσεις Kegel). Υπάρχουν πολλά tutorials στο διαδίκτυο τα οποία μπορείς να παρακολουθήσεις και τα οποία αρκετά αξιόπιστα περιγράφουν πως εκτελούνται σωστά οι ασκήσεις αυτές. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι επαρκές για εσένα μπορείς να απευθυνθείς σε ένα φυσιοθεραπευτή ο οποίος θα σε επιβλέψει και θα επιβεβαιώσει ότι συσπάς το πυελικό σου έδαφος σωστά. Μεγάλη σημασία έχει η ευλαβική προσήλωση στις ασκήσεις αυτές. Η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων ασκήσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (σωματικό βάρος, δυναμική πυελικού εδάφους πριν την έναρξη των ασκήσεων, βαρύτητα συμπτωμάτων κλπ). Η πλειονότητα των ασθενών πάντως αναφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνεχίζοντας τη συντηρητική αντιμετώπιση περνάμε στη φαρμακευτική θεραπεία (δισκία δουλοξετίνης)  που είναι αποτελεσματικά έως και στο 50% των γυναικών. Τέλος υπάρχουν και ειδικές ενδοκολπικές συσκευές ακράτειας οι οποίες μηχανικά αποφράσσουν την έξοδο των ούρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παροδικά σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.
  2. χειρουργική θεραπεία: Οι υπάρχουσες χειρουργικές επεμβάσεις είναι τρεις:
   • Η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας. Η ταινία αποτελείται από συνθετικό υλικό (πλέγμα) το οποίο τοποθετείται διακολπικά και παρέχει στήριξη στην ουρήθρα. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με υψηλή αποτελεσματικότητα (80 – 90%). Πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης του κολπικού τοιχώματος από την ταινία (3%) και ότι ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός των ασθενών αντιμετωπίζουν παροδικό ή και χρόνιο πόνο μετά από μια τέτοια επέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας των παραπάνω η χρήση των ταινιών βρίσκεται σε προσωρινή απαγόρευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
   • Η κολποανάρτηση κατά Burch. Η μέθοδος αυτή έχει εφάμιλλη αποτελεσματικότητα με την ταινία ακράτειας, χωρίς όμως τον κίνδυνο διάβρωσης. Είναι όμως μια πιο περίπλοκη και μεγαλύτερης διάρκειας επέμβαση.
   • Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενοι διογκωτικοί παράγοντες, οι οποίοι τοποθετούνται στην ουροδόχο κύστη με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αγγίζει το 70%, ωστόσο η δράση αυτών των παραγόντων φαίνεται να εξαλείφεται με την πάροδο των ετών και μπορεί να έχουμε υποτροπή των συμπτωμάτων ακόμα και εντός διετίας.

Ας εστιάσουμε πάλι όμως στο δικό σου πρόβλημα. Παρότι δεν αναφέρεις την ηλικία σου, μάλλον είσαι μια νέα γυναίκα. Η λύση λοιπόν στο πρόβλημά σου εξαρτάται κυρίως από τις δικές σου επιθυμίες. Εάν σκοπεύεις να αποκτήσεις και άλλα παιδία στο μέλλον, η χειρουργική αντιμετώπιση σίγουρα δεν είναι η λύση για σένα καθώς τα συμπτώματα πιθανότατα θα υποτροπιάσουν με αποτέλεσμα να έχεις υποβληθεί σε μια μη απαραίτητη επέμβαση. Αν υποθέσουμε ότι δεν θέλεις να κάνεις άλλα παιδιά, πάλι η ηλικία σου παίζει ένα ρόλο στην απόφαση. Αν είσαι για παράδειγμα 30 ετών και τοποθετηθεί ταινία αυτή θα έπρεπε να μείνει στο σώμα σου για το υπόλοιπο της ζωής σου, αυξάνοντας ίσως τις πιθανότητες επιπλοκών. Επιπλέον, πρέπει να αναλογιστούμε την πιθανότητα να υποτροπιάσουν τα συμπτώματά σου στο μέλλον ακόμα και μετά από χειρουργική επέμβαση. Είσαι πρόθυμη να υποβληθείς σε άλλη μια επέμβαση στο μέλλον σε περίπτωση υποτροπής;

Υπάρχουν όμως και γυναίκες που αναφέρουν το αντίθετο: «Τώρα που είμαι νέα και δραστήρια θέλω να μην ταλαιπωρούμαι από την ακράτεια. Θέλω να μπορώ να τρέξω με τα παιδιά μου, να χοροπηδήξω μαζί τους στο τραμπολίνο και να γελάσω με την καρδία μου με τις σκανδαλιές τους και όχι να σκέφτομαι αν θα μου φύγουν κάποιες σταγόνες».

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η απάντηση δεν είναι απλή και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Η συμβουλή μου θα ήταν να προσπαθήσεις με τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, χρειάζεται όμως αφοσίωση. Πιθανότατα τα συμπτώματά της ακράτειας θα βελτιωθούν αλλά ακόμα και αν δε βελτιωθούν, θα νοιώθεις όλη την περιοχή πολύ καλύτερα. Αν δεν είσαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα και λαμβάνοντας υπόψιν όσα αναφέραμε μπορείς να επιλέξεις κάποια από τις προαναφερθείσες μεθόδους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
16 Συντάκτες σχολίων
I’ve seen thingsκόκκινο αυγόConstancetina Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγώ το είχα και πριν την εγκυμοσύνη,πχ γελουσα και μου φεύγαν ακόμα και αν μόλις είχα πάει τουαλέτα. Το έφτιαξα με κοιλιακούς χαμηλούς και με τις ασκήσεις kegel 3 με 4 φορές την εβδομάδα,ακόμα και αν δεν κάνεις γυμναστική,επικεντρώσου μόνο σε αυτές. Σε εμένα τα αποτελέσματα ήταν θαυματουργά,από τότε ελάχιστες φορές μου έχει ξανασυμβεί. Είχα πάει σε Ουρολογο σε μικρη ηλικία και με ταλαιπωρούσε η κατάσταση αυτή μέχρι και τα φοιτητικά μου χρόνια,μέχρι που θυμήθηκα τι μου είχε πει ο γιατρός και ξεκίνησα γυμναστική. Εύχομαι να “πιάσει” και σε εσένα γιατί είναι μια άβολη κατάσταση και έχεις ένα αίσθημα μόνιμου… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Fish
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι εννοεις με κοιλιακους χαμηλους; επισης εγω που ειχα δοκιμασει kegel ειναι σαν να μην κανω τιποτα, δηλαδη δεν νιωθω οπως οταν γυμναζω αλλους μυς.

Penny
Μέλος
Συμμετέχων

Είχα παρόμοιο πρόβλημα, δεν ξέρω ποια γυναίκα μετά τον τοκετό δεν έχει…
Πήγα σε φυσικοθεραπευτρια με εξειδίκευση στη γυναικολογική φυσιοθεραπεία (προσοχή, είναι πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση) και, με τις κατάλληλες ασκήσεις και παρακολούθηση, το πρόβλημα δεν υπάρχει πια.
Αν απευθυνθείς στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, θα μπορέσεις να ενημερωθείς αν υπάρχει κάποιος/α επαγγελματιας στην περιοχή σου.

Lula
Επισκέπτης
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παθούσα εδώ, είμαι κάτω από 40 ετών. Τρία χρόνια μετά τη γέννα έχει βελτιωθεί ελάχιστα. Ακόμα θυμάμαι μια έξοδο με τις φίλες μου σε κλαμπάκι περίπου 2 χρόνια μετά τη γέννα που είχε πιει και είχα ατύχημα πάνω στην πίστα ενώ χόρευα. Δεν έγινε αντιληπτό νομίζω από την παρέα αλλά ήταν σχεδόν τραυματικό για μένα. Η συμβουλή της γιατρού ήταν να κάνω ευλαβικό ασκήσεις πυελικού εδάφους και μετά να δούμε πιο παρεμβατικές μεθόδους. Δυστυχώς τώρα λόγο του Covid το έχω αφήσει. Για τις ασκήσεις υπάρχουν ειδικά apps όπως το squeezy. Μπορεί να σε βοηθήσει. Εύχομαι να δεις σύντομα βελτίωση και… Διαβάστε περισσότερα »

Χορτοφάγος Καρχαρίας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Εδώ κι εγώ το έχω, ακόμα και τωρα, 2 χρόνια μετά από τον τοκετό με καισαρική. Με ενοχλεί πιο πολύ, ότι πρέπει να αλλάζω εσώρουχο υπερβολικά συχνά (σίγουρα 3 φορές τη μέρα, κι όταν είμαι στη δουλειά σερβιετακι) . Έκλεισα επιτέλους ραντεβού σε γυναικολόγο για το θέμα. Εγώ κάνω γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, κοιλιακους και ασκήσεις Kegel, ιδιαίτερη βελτίωση δεν είδα…

Ευχαριστούμε για το ποστ γιατρέ, θα πάω προετοιμασμενη στο γυναικολόγο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει γυναίκα που δεν εμφανίζει κάποιου είδους ακράτεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχεις το βάρος ενός μωρού (συν πλακούντα, υγρά κτλ) να ισοπεδώνει την κύστη σου 24 ώρες το 24ωρο. Πώς να αντέξεις…

kit
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα! Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου και για αρκετούς μήνες μετά τη γέννα τα ίδια είχα κι εγώ (φυσιολογικοί και οι δύο τοκετοί μου). (Μετά την πρώτη γέννα ειλικρινά δε θυμάμαι αν είχα ακράτεια-μπορεί και να είχα, αλλά τότε άλλα πράγματα με απασχολούσαν περισσότερο).Με αρκετά συστηματικές ασκήσεις kegel (δεν τις έκανα τόσο ευλαβικά όσο με παρότρυνε ο γυναικολόγος, το ξεχνούσα) βελτιώθηκε αρκετά. Τώρα, 4 χρόνια αργότερα, ψιλοσυμβαίνει περιστασιακά, αν και ίσως έχω μάθει να σφίγγω τους αρμόδιους μύες αν πχ μου έρχεται φτάρνισμα, ή βήχας, ή πάω να κάνω βαθύ κάθισμα, οπότε και να συμβεί είναι πολύ λίγο και δε με… Διαβάστε περισσότερα »

Miss Fish
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα καπου απο τα 18 μου νομιζω. Απο τοτε φοραω συνεχεια σερβιετακι. Δυστυχως το επαθα απο τα παραπανω κιλα τα οποια αφου δεν εχουν χαθει κιολας συντηρουν το προβλημα κ φοβαμαι οτι ισως το ενισχυουν κιολας. 🙁

WD40
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα kegel weights βοηθούν άραγε;

Μέλος
Συμμετέχων

Καλησπέρα! Τα kegel weights έχουν φανεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις ασκήσεις ενώ υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι ίσως υπερτερούν των ασκήσεων. Πολλές γυναίκες όμως τα βρίσκουν δύσχρηστα και στο τέλος τα εγκαταλείπουν.

Miss Fish
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορειτε να συστησετε καποια συγκεκριμενα;

Μέλος
Συμμετέχων

Δε θα συνιστούσα κάποια συγκεκριμένα. (Θα αποτελούσε και διαφήμιση άλλωστε!)

tina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ θα ήθελα παραπάνω πληροφορίες για τα kegel weights

Μέλος
Συμμετέχων

Τα kegel weights είναι στην ουσία “βαρίδια” τα οποία χρησιμοποιούνται για να “ενισχύσουν” τις ασκήσεις Kegel. Η χρήση τους απαιτεί καλή υγειονομική φροντίδα ενώ μπορούν να προκαλέσουν και μικροεκδορες στον κόλπο κατά την εισαγωγή τους. Γι’ αυτούς τους λόγους όπως αναφέραμε πολλές γυναίκες τα εγκαταλείπουν.

Aprilia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι συνηθισμένη η ακράτεια κατα τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Γι’αυτο προτείνεται η ειδική γυμναστική αποκατάστασης μετά τη γέννα με έμφαση στις ασκήσεις πυελικού εδάφους. Μπορείς με την έγκριση της/του γιατρού σου να ξεκινήσεις 8 με 12 εβδομάδες μετά τη γέννα. Για να εντοπίσεις τους μύες που πρέπει να δουλέψεις στις ασκήσεις ειναι βοηθητικό να κάνεις τη γυμναστική αυτή στα πλαίσια κάποιου μαθήματος με εξειδικευμένη μαία ή γυμνάστρια. Στο εξωτερικό, όπου ζω, ξέρω ότι τα παρέχουν συχνά τα μαιευτήρια και τα στούντιο πιλατες. Χρειάζεται κάποιο διάστημα και συνέπεια, ιδανικά κάποιες επαναλήψεις κάθε μέρα, για να κρίνεις αν έχουν αποτέλεσμα.… Διαβάστε περισσότερα »

daffodil
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η ακράτεια μετά την γέννα για το οποίο μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι σπάνια μιλάμε οι γυναίκες μεταξύ μας. Όταν εντρομη ρώτησα τις φίλες μου μετά την γέννα τι μου συμβαινει, μου είπαν ότι το είχαν παθει κι εκεινες. Σε εμένα κράτησε όλο τον πρώτο χρόνο όποτε γελούσα πολύ η έσκυβα και με χαρά παρατήρησα ότι έχει υποχωρήσει πια τελείως στον δεύτερο χρόνο. Οι ασκήσεις Kegel βοήθησαν πολύ, αν και δεν τις έκανα ευλαβικά. Ωστόσο, μου έδιναν μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης. Δώσε στο σώμα σου χρόνο και κάνε τις ασκήσεις κι όλα θα πάνε… Διαβάστε περισσότερα »