Αγαπητή «Α, μπα»: Το αγόρι μου είναι της παλιάς σχολής

Τι απαντάμε στον αγαπησιάρικο σεξισμό;

Jamie Street, Unsplash

Αγαπητή αμπα, Το αγόρι μου θεωρεί ότι είναι της παλιάς σχολης στις σχέσεις, είναι πολύ περιποιητικός και τρυφερός αλλά ξεφεύγει λίγο π.χ δεν με αφηνει να σηκώνω βάρη, να κάνω λίγο πιο δύσκολες δουλειές, όταν έχω περίοδο με κρατάει συνέχεια αγκαλιά για να είμαι ζεστά κτλ. Επίσης λέει διάφορες ατάκες του τύπου.. τις γυναίκες πρέπει να τις φροντίζουμε (σαν τα λουλούδια (??) δεν θυμάμαι ακριβώς πως το λέει) εγώ συνέχεια τον διορθώνω και του λέω ότι στις σχέσεις ο ένας πρέπει να φροντίζει τον άλλο ή κάτι παρόμοιο ανάλογα με την ατάκα κτλ. Η ερώτηση είναι τι παραπάνω απαντάμε σε αυτού του τύπου τον σεξισμό, να τον πω αγαπισιάρικο σεξισμό.. αντιλαμβάνομαι ότι είναι σεξισμός αλλά βλέπω και μια μόνιμη καλή και θετική προσπάθεια από μέρους του και χάνω την φάκα.
-Old school

Δεν είχα ξανακούσει το «χάνω τη φάκα».

Η ερώτηση δεν είναι τι απαντάμε σε αυτού του τύπου τον σεξισμό, αλλά πώς θα γίνει να μην χάνεις τη φάκα.

Έρχεται συχνά το «τι απαντάμε στο τάδε και στο δείνα» και παιδιά, δεν είναι «γυναικείο περιοδικό» το «Α μπα» για να βγάζει φιρμάνια συμπεριφοράς. Δεν είμαστε όλες ίδιες. Δεν έχουμε τις ίδιες ζωές, δεν έχουμε τα ίδια όνειρα, δεν έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα. Η κάθε μια από εμάς θα αντιδρούσε διαφορετικά στον άντρα που μας κρατάει συνέχεια αγκαλιά τις μέρες της περιόδου. Εφόσον βλέπεις τον ξεκάθαρο σεξισμό, που δεν χρειάζεται να εξηγήσω, πώς αισθάνεσαι γι’αυτό; Οι καλές προθέσεις δεν είναι συγχωροχάρτια.

Δεν θα σου πω τι να νιώσεις, θα σε ρωτήσω μόνο τα εξής: τα «λουλούδια», ή ό,τι άλλο είναι γι’αυτόν οι γυναίκες, είναι και άνθρωποι στους οποίους μπορεί να βασιστεί; Είναι άνθρωποι από τους οποίους θέλει να μάθει; Θέλει να ξέρει τι σκέφτονται για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η πολιτική; Θέλει να τους στηρίξει για να προχωρήσουν επαγγελματικά και να βγάλουν λεφτά, ίσως πιο πολλά από τον ίδιο; Αν οι απαντήσεις είναι ναι, ας σηκώνει και τις σακούλες, που λέει ο λόγος. Αλλιώς δεν βλέπω το τι αγαπησιάρικο έχει να σου φέρονται σα να είσαι ένα χαριτωμένο κουταβάκι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

8 points
Upvote Downvote

68
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
33 Θέματα σχολίων
35 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
50 Συντάκτες σχολίων
Nissa NissaΑιλουροειδέστατοκόκκινο αυγόμιμόζα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όταν πάντως μια συμπεριφορά περιγράφεται ως συμπεριφορά παλιάς σχολής εμένα με προβληματίζει πολύ γιατί απ’ όσο θυμάμαι παλιά οι γυναίκες, πως να το πω, δεν έχαιραν και μεγάλης εκτίμησης. Δηλαδή ναι μεν τις αντιμετώπιζαν σαν τα λουλούδια αλλά μόνο όταν ήταν φρέσκα και ωραία. Όταν η φρεσκάδα έφευγε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων (ακριβώς όπως τα λουλούδια). Γενικά, εμπιστεύομαι περισσότερο τις καινούριες σχολές. Και πιο ενημερωμένες είναι και πιο ενδιαφέρουσες. Επίσης δεν μας λες εσύ πως νιώθεις όταν εισπράττεις όλες αυτές τις παλαιού τύπου συμπεριφορές. Π.χ. όταν έχεις περίοδο εσύ θέλεις να σε κρατάει ο… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

ακριβώς, οι παλιάς σχολής άντρες είχαν και παλιάς σχολής αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας. Πίσω από τον υποτιθέμενο ρομαντισμό (τι το κακό να ανοίγεις τις πόρτες, να προσφέρεις λουλούδια, να σηκώνεις τα βάρη όπως θα σηκώσεις και τα βάρη της οικογένειας αργότερα) κρύβεται ο αυστηρός καθορισμός των ρόλων με κριτήρια πατριαρχικά

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ακριβώς αστροπελέκι. Έδιναν 1 (ανοίγω πόρτες..πφφφ) για να πάρουν 100 (δουλειές, σκυμμένο κεφάλι, μεγάλωμα παιδιών, και πολλά πολλά άλλα).

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ακριβώς μα ακριβώς αυτό.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Τελικά μου φαίνεται θα τον χρειαστώ νωρίτερα το δεύτερο καφέ. Ποτέ δεν θα φανταζόμουν, ομολογώ, πως υπάρχει και υποκατηγορία “αγαπησιάρικου” σεξισμού. Μη μπερδεύουμε την φροντίδα που όλοι αναζητάμε σε μια στενή συντροφική σχέση με το να σε αντιμετωπίζει ο άλλος σα μπιμπελό που συνεχώς θέλει στοργή και προδερμ. Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εξηγεί στο μυαλό του αλλά ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σεξιστικός, πώς να το κάνουμε. Και κολλάει και μαγικά αυτό το ότι “είναι της παλιάς σχολής” λες και είναι κάτι καλό και δένει μοναδικά το γλυκό. Εάν δε σε βλέπει ως έναν ισότιμο και… Διαβάστε περισσότερα »

Pannenkoek
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Για το υστερόγραφο, ναι μεν είναι τέλειες οι αγκαλιές εκείνες τις μέρες (θα γίνει πιο cringe αν πω οτι η έξτρα θερμότητα του άλλου σώματος αντικαθιστα τη θερμοφόρα, sorry) αλλά είναι cringe αν σκεφτείς ότι της συμπεριφέρεται σαν να χρήζει ειδικής μεταχείρισης λόγω της ημέρας. Τις άλλες μέρες δεν χρειάζονται οι αγκαλιές?

Choko of the Hood
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

@Pannenkoek όσο cringe και να είναι αυτό με την έξτρα θερμότητα είναι τόσο αλήθεια. Ο σύντροφος μου βέβαια νομίζει ότι το χέρι του είναι μαγικό άλλα οκ

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εμένα πάντως αν μου το κάνανε αυτό στην περίοδο παίζει να έριχνα και μπουφλα.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

@Mitsi και εγώ! Είπα όμως να μην το πω, μην θεωρηθεί οτι προωθώ την βία 🙂

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

#team_Mitsi

Κασσάνδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, πολύυυυυ cringe!
Εγώ, που είμαι και άνθρωπος πολύ της αγκαλιάς, το διάβασα και το μόνο που ήθελα να γράψω ήταν ΤΙ ΦΑΣΗ;;;;;;; Μου μοιάζει χειριστικό, υποτιμητικό, μπορεί και υποκριτικό, ίσως και ανόητο, αλλά όποιος κι αν είναι τελικά ο άλλος και οι προθέσεις του, που αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, η συγκεκριμένη κίνηση είναι αν μη τι άλλο εκνευριστική!

Kassandra with a K
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι, κι εμένα με έκανε να κλειδώσω σαγόνι και, φαντάσου, δεν έχω πιεί καν ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΑΦΕ (δε φωνάζω, ήρεμη είμαι). Γενικά, μια αναγουλίαση μου βγήκε με όλο το σκηνικό αλλά αρχικά το χρέωσα στο ότι εγώ είμαι ακοινώνητη και αντικοινωνική και διάφορα άλλα με α-στερητικό κι όταν έχω περίοδο θέλω να με αφήνουν στην ησυχία μου, άντε, στην απόλυτη ανάγκη να μου αφήνουν τα παυσίπονα στην πόρτα και να φεύγουν χωρίς να τους βλέπω.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Και σε μένα, άσε. Γενικά μου τη δίνουν αυτές οι καλουπωμένες συμπεριφορές λόγω φύλου.

Αιλουροειδέστατο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Όχι Πένα μου, κι εμένα cringe μου φάνηκε. Και γενικά έχω μια αλλεργία με την default φροντίδα, τύπου “δε με νοιάζει τι χρειάζεσαι, εγώ αυτό θα σου δώσω γιατί έτσι νομίζω και θα πεις κι ένα τραγούδι”. Άνετα έχω εικόνα τον τύπο να την κυνηγάει με μια ζακέτα κι ένα φλιτζάνι γάλα σαν τον Χάρρυ Κλυνν όταν έπαιζε τη μάνα του εαυτού του. Μέχρι να κάνουν παιδί εννοείται, γιατί μετά αυτά κόβονται μαχαίρι.

Poca Loca
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μόνο λίγο; Επιεική σε βρίσκω. Και η αποθέωση του cringe: ενώ διαβάζω την ερώτηση και τις απαντήσεις ο σύντροφός μου κάνει ζαπινγκ και πέφτουμε πάνω στις “οικογενειακές ιστορίες” που έχουν θέμα ακριβώς αυτό τον τύπο άντρα. Ελπίζω αγαπητή φίλη η ιστορία σου να μην έχει την συνέχεια του σεναρίου. Όπως και να το κάνουμε η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζονται μόνο από old school κινήσεις τύπου τραβώ την καρέκλα για να κάτσεις.

Holly Molly
Μέλος
Συμμετέχων

Δεν υπάρχει αγαπησιάρικος σεξισμός, όπως δεν υπάρχει βιασμος επειδή “τον προκάλεσε”, όπως δεν υπάρχει γυναικοκτονία από “πάθος και έρωτα”. Όλα αυτά είναι μια προσπάθεια καταστροφής της γυναίκας και υποτίμησης της αξίας της (και της αξίας της ζωής της). Το πρόβλημα δεν είναι η σακούλα που σηκώνει κάποιος για να σε βοηθήσει. Αρκεί να είναι ξεκάθαρο τι ζητάει από σένα για να το κάνει αυτο. Και φυσικά να έχεις συμφωνήσει.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Δε θα πω τι ήχους αναπαρήγαγα διαβάζοντας το γράμμα. Θα υποθέσω ότι είστε φοιτητές και γι’αυτό έχει χρόνο να σε κρατάει συνέχεια αγκαλιά όταν έχεις περίοδο για να είσαι ζεστά (τι διαβάζω, μα τον Όντιν). Όταν θα βγείτε στον πραγματικό κόσμο με τα πραγματικά προβλήματα, εκεί που εσύ θα κάνεις πράγματα που δε θα ελέγχει, όπως το να πηγαίνεις στη δουλειά ας πούμε, εκεί θα δείξει αν ο ιπποτισμός του είναι όντως ιπποτισμός ή αγνός καθαρός σεξισμός. Τι, δε χρειάζεται να δουλεύεις επειδή αυτός θα τα παρέχει όλα επειδή τις γυναίκες τις προσέχουμε σαν λουλούδια; Νταν-νταν 🙁

Ursus Arctos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι άντρες παλαιάς σχολής έχουν και παλαιάς σχολής αντιλήψεις να ξέρεις, τύπου η γυναίκα είναι μόνο για το σπίτι να φροντίζει τον άντρα και τα παιδιά της και άλλα όμορφα πράγματα βγαλμένα απο ασπρόμαυρη ταινία του 60. By the way έχετε δει κάτι γελοιοδέστατα άρθρα που ανεβάζουν στο FB με τίτλο ο άντρας παλαιάς κοπής;

L.Arell
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

απορω που δεν εχουν κανει γκρουπ ακομα στο fb

Baby Yoda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή η ‘παλιά σχολη’ που είναι τόσοι άντρες δε θα έπρεπε να έχει κλείσει?
Και σε ποια ‘παλιά σχολή’ τους μάθαιναν ότι η γυναίκα πρέπει να είναι παρθένα, να δέχεται τις κουτσουκέλες του και να τρώει και καμία? Σε άλλη σχολή? Γιατί νομίζω στην ίδια τους τα μαθαίνανε όλα. Και είναι η Μεγάλη της Πατριαρχίας Σχολή.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Αυτό το “παλιά σχολή” μπορώ μόνο να το αγνοήσω επιδεικτικά ή να ειρωνευτώ, αδυνατώ να το αντιμετωπίσω αλλιώς σήμερα. Πόσο παλιά; Στην εποχή των γαιγιάδων μας που δούλευαν στα χωράφια, φρόντιζαν σπίτια και παιδιά, δούλευαν συνέχεια τόσο που έσπασαν τα σώματά τους για να ακούνε ότι άλλος ήταν ο προστάτης και η κολώνα του σπιτιού; Λιώσαμε από τη συγκίνηση με τόση φροντίδα. Τέτοια σπατάλη ενέργειας θα έπρεπε να είναι αμαρτία, τελικά ακόμα και η καλοσύνη (αν πηγάζει από ΄κει) αν δεν διοχετευτεί σωστά πάει από χαμένη ως καταστροφική. Αυτό εννοούν όταν λένε ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, ε; Αφού… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Θα συμπληρώσω την τελευταία παράγραφο της Λένας με το εξής παράδειγμα: Πας να μπεις σε μια αίθουσα για μια επαγγελματική συνάντηση και ένας άντρας συνάδελφος, σού ανοίγει την πόρτα λέγοντας σου: “οι κύριες προηγούνται”. Εσύ διαμαρτυρεσαι λέγοντας “άντρες και γυναίκες είμαστε ίσοι και κάνεις δεν προηγείται” και σου λένε “ε καλά τώρα, που είμαι το κακό, ίσα ίσα είναι ευγενικός ο άνθρωπος”. Όμως, όταν αργότερα είστε στο meeting, ο ίδιος συνάδελφος σου λέει: “λοιπόν στις κύριες κρατάμε τις πόρτες για να περάσουν αλλά στις επαγγελματικές συζητήσεις προηγούνται οι άντρες και αυτοί πρέπει να λένε καταρχάς τη γνώμη τους”. Αν λοιπόν… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μόνο οι συνάδελφοι; Εδώ και στο πιο άσχετο σημείο θα βρεθεί από το πουθενά ένας ιπτάμενος τζέντλεμαν να σου ανοίξει την πόρτα γιατί δεν μπορείς. Θίγονται κιόλας αν τους πεις “δε χρειάζομαι πορτιέρη, μπορώ και μόνη μου”.

snowflake
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ναι βέβαια είσαι ξινή, περίεργη, σπαστικια και αγενεστατη

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

”Αγαπησιάρικος σεξισμός” ομολογώ δεν το είχα ξανά ακούσει, αλλά μου έδωσες έμπνευση και για άλλα όπως ”ανθρωπιστικός ρατσισμός” ”τρυφερή κακοποίηση” ”κατανοητή ομοφοβία” ”δικαιολογημένη γυναικοκτονία”. Αντιλαμβάνεσαι πόσο ασύνδετα και αντιφατικά είναι αυτά; Έτσι ακριβώς είναι και αυτό που χαρακτηρίζεις τον σεξισμό αγαπησιάρικο. Είναι συγκαλυμμένος όταν αυτή η τρυφερή συμπεριφορά του συντρόφου σου έχει ως στόχο να σε κάνει ένα άβουλο πλάσμα που θα αναζητά την προστασία και την έγκρισή του για όλα. Τι σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λουλούδια, είμαστε δηλαδή καλλωπιστικά είδη που απλά ομορφαίνουμε το χώρο και χρειαζόμαστε κάποιον να μας καλύπτει όλες τις ανάγκες γιατί είμαστε ανίκανες για… Διαβάστε περισσότερα »

L.Arell
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

α μάλιστα..πρόκειται περί Τζέντλεμαν!τα λουλούδια στα λουλούδια!