in

Η αλήθεια για τα εμβόλια (που, δυστυχώς, δύσκολα θα διαβάσετε αλλού)

Με αφορμή το “πώς να εμπιστευτούμε ένα εμβόλιο που βγήκε με μηδενική έρευνα;”

Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

daniel schludi ZeMRI9vO71o unsplash
Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Από τη Νένα Μαυρίδη, Quantum applications engineer, PhD

 

Ανέβασε η Λένα status στο Facebook για το εμβόλιο της Pfizer και έγινε από κατω της άποψης το πανηγύρι. Και επειδή μου αρέσουν τα πανηγύρια και επειδή έψαχναν επιστήμονα – ερευνητή οι σχολιαστές έγραψα και εγώ την αποψάρα μου. Καλά εντάξει, μεταξύ μας, επειδή «φούντωσα» την έγραψα.

Πριν από λίγο η Pfizer έκανε επίσημα αίτηση για έγκριση του εμβολίου.
Τώρα που θα συνεχιστούν οι ψεκασμένες απόψεις ότι…

Δημοσιεύτηκε από Lena Fou στις Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020

 

Μέρος 1ο

 

‘Πως να εμπιστευτείς ένα εμβόλιο που βγήκε τόσο γρήγορα και με μηδενική έρευνα;’

 

(σχολίασε μια φίλη -όχι δική μου!)

Είμαι ερευνήτρια από το 2014 και ακόμα και τώρα σοκάρομαι μερικές φορές από τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνει μια έρευνα. Η δική μου έρευνα στην Βρετανία χρηματοδοτήθηκε από τους φορείς EPSRC και UKRI. Για να χρηματοδοτηθούμε βγάζουμε τα μάτια μας να γράψουμε προτάσεις έρευνας, να τις στηρίξουμε με προκαταρκτικά αποτελέσματα, να βρούμε υποστήριξη από άλλους επιστήμονες και πανεπιστήμια, να πάμε σε συνεντεύξεις, να περάσουμε από επιτροπές και να βάλουμε τα δυνατά μας για να πείσουμε ότι η έρευνα μας αξίζει. Μιλάμε για πολύ κόπο και πολύ χρόνο, για περίπου 1 εκατομμύριο λίρες και για έρευνα διάρκειας 3.5 – 4 χρόνια. Μετα ξανά τα ίδια, από την αρχή, για ακόμα 3 – 4 χρόνια. Και πάει λέγοντας και συχνά κλαίγοντας επειδή αυτές οι αιτήσεις έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, της τάξης του 70% και πάνω. Δηλαδή πάμε γνωρίζοντας ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να κοπούμε, που σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στα εργαστήρια να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ και να επιστρέψουμε με καλύτερη πρόταση.

Ένα μέρος της αίτησης για χρηματοδότηση είναι ο προϋπολογισμός. Πρέπει να καθίσουμε να υπολογίσουμε, να παραθέσουμε προτιμολόγια κτλ, και να γράψουμε μέσα στην αίτηση πόσα λεφτά θα χρειαστούμε, και με κάθε λεπτομέρεια που θα τα ξοδέψουμε (προσωπικό, μηχανήματα, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, συνέδρια, δημοσιεύσεις… τα πάντα). Εννοείται ότι στο τέλος του προγράμματος γίνεται αξιολόγηση και ένα μέρος της είναι να καταθέσουμε όλες τις αποδείξεις από τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Εάν έχει γίνει κακοδιαχείριση πολύ απλά ο ερευνητής μπαίνει σε μαύρη λίστα και δεν ξαναβλέπει χρηματοδότηση, από Βρετανικό φορέα τουλάχιστον, σε αυτή τη ζωή. Εάν περισσέψουν χρήματα επιστρέφουν στο ταμείο.

Το πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το εμβόλιο του Covid-19 χρηματοδοτήθηκε από τον UKRI με περίπου 70 εκατομμύρια λίρες με fast-track διαδικασίες μέσα σε μια νύχτα. Ούτε αιτήσεις, ούτε συνεντεύξεις, ούτε προϋπολογισμοί, ούτε τίποτα. Ξυπνήσαμε ένα πρωί εκεί κατά τα τέλη Μαρτίου και από το πουθενά διαβάσαμε την ανακοίνωση. Αυτή τη στιγμή μόνο ο UKRI στην Βρετανία έχει επενδύσει 400 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση του Covid-19. Οι ερευνητές του προγράμματος προχωράνε την έρευνα με ταχείς ρυθμούς γιατί πολύ απλά δεν έχουν να νοιάζονται για το οικονομικό, δεν έχουν να τηρήσουν προϋπολογισμό! Πόσα θα ξοδέψουν, πως, που και πότε ώστε να μην ξεμείνουν και μείνει η έρευνα στην μέση. Αφοσιώνονται στο στόχο τους και δεν κάθονται με τα κομπιουτεράκια να δουν αν θα τους φτάσουν τα λεφτά να αγοράσουν έναν καινούριο μηχάνημα ή να προσλάβουν προσωπικό.

Ένα χρόνο πριν περίπου είχα πάει σε συνάντηση του UKRI όπου ανακοινώσανε γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες χρηματοδότηση τα οποία θα δοθούν τμηματικά σε διάστημα 5 χρόνων και χαιρόμασταν.

Ελπίζω να γίνεται κατανοητή η διαφορά, από το πως και πόσα χρήματα δίνονται για έρευνα υπό κανονικές συνθήκες, και πως και πόσα δόθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ελπίζω να είναι προφανές για ποιο λόγο αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα το συγκεκριμένο εμβόλιο και δεν πήγε με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς που πάνε συνήθως οι έρευνες.

 

Μυαλά και ιδέες έχουμε – λεφτά δεν έχουμε!

 

Πάμε και στο δείγμα και το μέγεθος της έρευνας. Ξέρεις γιατί μερικές φορές παρακαλάνε οι ασθενείς να μπούνε σε κλινικές έρευνες φαρμάκων και δέχονται να περάσουν από ένα σωρό εξετάσεις και πρέπει να αποδείξουν ότι ικανοποιούν όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτοί στην έρευνα; Επειδή τα λεφτά της έρευνας είναι συγκεκριμένα. Ο προϋπολογισμός έχει γίνει για ένα συγκεκριμένο δείγμα και αν το δείγμα είναι μεγαλύτερο, ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω και η έρευνα θα σταματήσει, είτε για πάντα είτε μέχρι να ξαναβρεθούν χρήματα. Επίσης εάν το δείγμα λέει ψέματα για την κατάσταση του τότε η έρευνα δεν θα αποδώσει σωστά και αξιόπιστα αποτελέσματα, αυτό θα φανεί στην αξιολόγηση, δύσκολα θα δοθούν λεφτά για επανάληψη και η έρευνα θα πάει στον κουβά.

Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου του Covid-19 είναι τεράστιο και καλύπτει μεγάλο εύρος υποπεριπτώσεων του γενικού πληθυσμού, σε σχέση με ανάλογες κλινικές μελέτες. Αυτό είναι εξαιρετικά καλό σημάδι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Οι μέθοδοι, τα δεδομένα, η ανάλυση τους και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητες επιστημονικές επιτροπές και εάν ΔΕΝ βρεθούν πολύ σοβαρές παρενέργειες το προϊόν θα πάρει έγκριση και θα δοθεί στο γενικό πληθυσμό. Ακόμα όμως και εάν βρεθούν παρενέργειες για κάποιες ομάδες του πληθυσμού, πχ. παιδιά συγκεκριμένων ηλικιών ή βρέφη ή νοσουντες από κάποια ασθένεια ή οτιδήποτε, το προϊόν πάλι θα δοθεί στην κυκλοφορία απλά θα αποκλειστούν οι συγκεκριμένες ομάδες. Συνήθως και αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα αλλά σε αυτή την περίπτωση θα γίνει fast-track επειδή πολύ απλά έχει γονατίσει όλος ο πλανήτης.

Οι “κακές οι φαρμακοβιομηχανίες που μόνο λεφτά τους ενδιαφέρει να βγάζουν”, βάζουν αμύθητα ποσά στην έρευνα. Επίσης βάζουν αμύθητα ποσά στον κουβά γιατί πολύ απλά πολλές έρευνες αποτυγχάνουν και δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για να βάζουν λεφτά στην έρευνα πρέπει να βγάζουν κιόλας. Είναι γνωστό ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και δεν το κρύψανε και ποτέ. Και δεν θέλω να σοκάρω κανέναν, αλλά οι ερευνητές έχουν την απαίτηση να πληρώνονται. Εάν εγώ φάω τα νιάτα μου και τη μισή μου ζωή μέσα σε ένα εργαστήριο, για να κατεβάζω ιδέες, να βρισκω τρόπους να τις υλοποιήσω και να λύνω προβλήματα, έχω την απαίτηση να πληρώνομαι ακριβά!

 

Και για να τελειώνουμε…

Παρενέργειες έχουν όλα τα φάρμακα. ΟΛΑ. Ο Λ Α. Εάν διαβάσετε όλα τα φυλλάδια όλων των φαρμάκων του πλανήτη δεν θα βρείτε ούτε ένα χωρίς παρενέργειες.

Ποσοστό αποτυχίας έχουν όλες οι ιατρικές επεμβάσεις και διαδικασίες. ΟΛΕΣ. Ο Λ Ε Σ. Εάν ποτέ βρεθείτε σε ένα ιατρείο και ο γιατρός ενημερώνοντας σας για μια οποιαδήποτε επέμβαση μικρή ή μεγάλη σας πει ότι είναι 100% εγγυημένο ότι θα είναι επιτυχής θα σας συμβούλευα να φύγετε, τρέχοντας. Κανένας σοβαρός και σωστός επιστήμονας δεν λέει 100%.

Citation needed!

Αυτά που έγραψα έχουνε καμιά βάση ή τα έβγαλα από τη φαντασία μου άραγε; Τι σόι ερευνήτρια είμαι και δεν έβαλα ούτε ένα λινκ;

Οι φορείς EPSRC και UKRI έχουν ιστοσελίδες. Η Pfizer έχει ιστοσελίδα. Το Nature και το Science έχουν ιστοσελίδες. Όλα τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, έγκυρα ενημερωτικά έντυπα, ερευνητικά κέντρα, ερευνητικοί φορείς, επιστημονικές ομάδες, έχουν ιστοσελίδες ενημερωμένες με πλούσιο υλικό. Έχουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ενημερωνόμαστε σωστά και έγκυρα και, να διασταυρώνουμε πληροφορίες που μας πασάρουν κάτι τύποι σαν εμένα.

 

Μέρος 2ο

 

‘Πρέπει να βρούνε φάρμακα και εμβόλια και θεραπείες για όλες τις ασθένειες, τους ιούς, τις αρρώστιες…’

 

Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις, η απάντηση της οποίας κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη μιας αίτησης για χρηματοδότηση είναι, τι αντίκτυπο θα έχει το αποτέλεσμα-προϊόν της έρευνας σου στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση του πλανήτη. Στην ουσία σε ρωτάνε εάν το προϊόν της έρευνας σου θα κουνήσει χρήμα στην βιομηχανία και στην αγορά και αν ναι, πόσο; Ναι, πρέπει να κάνεις πρόβλεψη και να την παρουσιάσεις με στοιχεία. Εάν κρίνουν ότι η αγορά είναι μικρή και δεν αξίζει, κόβεσαι.

Θυμάσαι το 2014 που παίζατε μπουγέλο και σηκώνατε βίντεο στο ίντερνετ και προκαλούσατε τους φίλους σας να παίξουνε και αυτοί μπουγέλο και να σηκώσουν και αυτοί βίντεο. Ναι, το ice bucket challenge. Υποτίθεται ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στο μπουγέλωμα έπρεπε να δωρίσουν χρήματα για τη μάχη κατά του A.L.S. Κάποιοι το έκαναν και τα χρήματα που μαζεύτηκαν από αυτή την ιστορία ήταν περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδότησαν κάποιες έρευνες. Μερικές πήγαν στον κουβά, μερικές συνεχίζονται αλλά είναι on n’ off επειδή η χρηματοδότηση είναι on n’ off, και μια τα κατάφερε!

Τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν το περασμένο Σεπτέμβριο στο New England Journal of Medicine.

Δεν είναι θεραπεία, είναι ένα φάρμακο που καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, αλλά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από A.L.S. ήταν ίσως το καλύτερο νέο που πήραν τα τελευταία χρόνια. Το A.L.S. είναι σπάνια και απαίσια ασθένεια το χρήμα όμως δεν ρέει στην έρευνα επειδή η αγορά είναι μικρή. Ναι, είναι ακόμα πιο σκληρό από όσο ακούγεται αλλά είναι η πραγματικότητα.

 

 

“Αυτό το κίνημα των αντιεμβολιαστών από που το ψωνίσαμε και γιατί δεν μπορούμε να το ξεφορτωθούμε;”

 

Το 1998 ένας τύπος, ο Andrew Wakefield (και υπάρχει λόγος που δεν βάζω τον τίτλο Dr. μπροστά από το όνομα του) δημοσίευσε στο Lancet μια έρευνα που έκανε σε 12 παιδιά και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο για την ιλαρά προκαλεί αυτισμό. Έγινε στην Βρετανία ο κακός χαμός. Οικογένειες με αυτιστικά παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο, έκαναν μηνύσεις στο υπουργείο υγείας, στην κυβέρνηση, στις φαρμακοβιομηχανίες, σε γιατρούς, νοσοκομεία, σε όλους! Η δικαστική έρευνα όμως απέδειξε ότι ο Andrew τα είχε κάνει πλακάκια με τα δικηγορικά γραφεία που είχαν αναλάβει τις ομαδικές μηνύσεις και θα έπαιρνε ποσοστό από τις αποζημιώσεις. Επίσης εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η έρευνα του ήταν αναξιόπιστη και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και του αυτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ο Andrew να πάει φυλακή, να τον ξηλώσουν από πτυχία και τίτλους και να ανακληθεί το άρθρο.

 

Η ζημιά που έκανε βέβαια είναι ανυπολόγιστη και είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί γιατί πολύ απλά η βλακεία είναι ανίκητη.

 

Οι ψευδοεπιστήμες έχουν βρει έδαφος σε ακατοίκητα από μυαλά κεφάλια και διαδίδονται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Όσο μεγαλύτερη είναι ζημιά που προκαλούν στην κοινωνία τόσο πιο πολλά είναι τα λεφτά που κερδίζουν αυτοί που ελέγχουν τη διακίνηση και τη διάδοση τους. Η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία όμως πάντα θα κερδίζουν περισσότερο έδαφος και όσο και να χτυπιούνται μερικοί, η πολιομυελίτιδα πίσω δεν θα γυρίσει!

 

Καμιά φορά παρατηρώ διάφορα που συμβαίνουν γύρω μου ή διαβάζω σχόλια στο ίντερνετ και αισθάνομαι θυμό, απογοήτευση και απελπισία. Το ξεπερνάω γρήγορα όμως γιατί θυμάμαι ότι ζω στην εποχή που το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται, η πείνα και η φτώχεια μειώνονται, φτιάχνουμε ανθρώπινα όργανα με 3D εκτυπωτές, φωτογραφίσαμε μια μαύρη τρύπα στο διάστημα και κινήματα όπως το #metoo και το #blacklivesmatter αλλάζουν νοοτροπίες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

86 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Νίκος Αθανασόπουλος
Νίκος Αθανασόπουλος
3 χρόνια πριν

Έχεις τόσο πολύ δίκαιο σε όλα. Είναι αδιανόητο να πεθαίνουν εκεί έξω κάθε μέρα μόνο στη χώρα μας 100 άνθρωποι και κάποιοι να είναι σκεπτικιστές και να φοβούνται ένα εμβόλιο. Αλήθεια, ο θάνατος από covid δεν σας φοβίζει; Πιστεύετε ότι δεν σας αφορά; Ούτε εσςε, ούτε τους αγαπημένους σας; Είναι πολλές φορές πιο πιθανό να πάθει καποιος κάτι πιο σοβαρό η να πεθάνει από covid παρά από το εμβόλιο. Είναι καιρός οι φωνές της λογικής να αρχίσουν να ακούγονται δυνατότερα από τις παράλογες φωνές. Υ.Γ.: Μπήκα εθελοντης ελπίζοντας να εμβολιαστω με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Δυστυχώς δεν ήμουν από αυτούς… Διαβάστε περισσότερα »

Ariel
Ariel
3 χρόνια πριν

Κύριε Αθανασόπουλε, απ ότι γνωρίζω δεν έχει πεθάνει κανείς από τα εμβόλια που δοκιμάζονται. Και το ποσοστό αποτυχίας ( 10 ή 5%) που αναφέρθηκε, δεν αφορούσε σε θάνατο. Δεν λεω ότι είναι αδύνατον να πεθάνει κανείς. Λεω ότι είναι πολύ χλιαρό να λέτε « είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνει κανείς από COVID”, ενώ το ορθό για μένα θα ήταν να λέγατε καθαρά «είναι κουταμάρα να φοβάστε το εμβόλιο, τρέξτε να κάνετε όταν και αν τελικά έρθει και να κάνετε και το σταυρό σας.»

Νίκος Αθανασόπουλος
Νίκος Αθανασόπουλος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ariel

Έχετε ένα δίκαιο. Με έχει φάει η πολιτική ορθότητα.
Το “σταματήστε να λέτε, να γράφετε και να διαδίδετε ανοησίες, και τραβάτε να κάνετε το εμβόλιο, πριν μας πάρετε στο λαιμό σας” είναι πιο πρέπον

Ariel
Ariel
3 χρόνια πριν

Αυτό εννοω! Μπραβο!

Νίκος Αθανασόπουλος
Νίκος Αθανασόπουλος
3 χρόνια πριν

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχεις 50% πιθανότητα να σου δώσουν το placebo….

Vasileios Ioannis Raftogiannis
Vasileios Ioannis Raftogiannis
3 χρόνια πριν

Τέλειο (!)

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν

Ας το βάλω και αυτό και οποίος το δει, το είδε! Πριν από λίγες ώρες δημοσιεύτηκε το πρώτο peer reviewed άρθρο από το Lancet για το εμβόλιο της Οξφόρδης. https://marlin-prod.literatumonline.com/pb-assets/Lancet/pdfs/S0140673620326611.pdf Και ένα summary όπως το δημοσίευσε το Lancet: The results & data behind Oxford vaccine have now been independently verified in one of the world’s leading medical journals, The Lancet. This is the first set of COVID-19 vaccine data to undergo scientific peer-review & demonstrates the efficacy & safety of the vaccine. (The article is PEER REVIEWED & free to read) First full results from interim analysis confirm that the… Διαβάστε περισσότερα »

Cogito ergo sum
Cogito ergo sum
3 χρόνια πριν

Η πλήρης αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος. Άνθρωποι που πέρασαν όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, ακόμα και απόφοιτοι θετικών σχολών, να είναι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας. Ούτε παιδιά του Δημοτικού δεν θα έπρεπε να σκέφτονται έτσι. Η διδασκαλία της επιστημονικής μεθόδου πρέπει να είναι προτεραιότητα. Το σχολείο είναι ξεπερασμένο πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σπαταλάμε το χρόνο των παιδιών με κατήχηση θρησκευτικών ούτε με τεχνοφοβικό προσανατολισμό. Δείτε τα θέματα της έκθεσης στις εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια. Τα μισά έχουν σχέση με την “κακιά τεχνολογία” που μας “αποξενώνει”. Εντάξει φτάνει πια, ο ορθολογισμός είναι κατάκτηση του 16ου αιώνα.

Απολαυστικό άρθρο!

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cogito ergo sum

Ξέρεις τι μάθημα θα ηθελα να έχει στο σχολείο, σε ΟΛΕΣ τις τάξεις;; Από το νηπιαγωγείο, μέχρι την τρίτη λυκείου και επιλογής σε όλα τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. (Που να ξέρεις! Θα σου πω τώρα.) Ιστορία των επιστημών, των γραμμάτων και των τέχνων. Θα ήθελα να μου μάθουν στο σχολείο ποιος ήταν ο Πικασο (λεω τώρα) και όλοι οι “Πικασο” τα έργα τους και πως επηρέασαν την εποχή τους και την τέχνη και την ιστορία γενικότερα. Θα ήθελα να μου μάθουν στο σχολείο για τους σημαντικούς αρχαίους και σύγχρονους συγγραφείς και ποιητές, Έλληνες και ξένους, και για το έργο τους.… Διαβάστε περισσότερα »

Blah blah
Blah blah
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Nenaki_007 σε ευχαριστώ για αυτό που κάνεις! Σε ευχαριστούμε που μας δίνεις ζωή❤️

acantholimon
acantholimon
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cogito ergo sum

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει. Απ’ την άλλη μέσα στο ίδιο σύστημα πάνω κάτω μεγαλώσαμε όλοι. Κι ύστερα βλέπουμε, ότι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα. Πώς δικαιολογούνται τόσες και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε πόλεις και χώρες του δυτικού κόσμου, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο; Και πώς γίνεται, όταν παίρνουμε αναλγητικά, ηρεμιστικά, αντιβιώσεις σαν καραμέλες, να χτυπιόμαστε για το εμβόλιο; Να παραγγέλνουμε τελοπόν και κηραλοιφές κι όποιο γιατροσόφι μάς βγάζουν οι διαφημίσεις στο ίντερνετ; Είναι κάτι πιο βαθύ, που οδηγεί έναν κόσμο, να δυσπιστεί απέναντι σε θεσμούς, σε αναγνωρισμένους φορείς, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, στην επιστήμη και… Διαβάστε περισσότερα »

Νίκος Αθανασόπουλος
Νίκος Αθανασόπουλος
3 χρόνια πριν

Όχι. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε 100%. Μπορούμε όμως να πούμε 100% ότι τα παρόμοια εμβόλια δεν εχουν δείξει τέτοιες παρενέργειες. Με τις γνώσεις που υπάρχουν η πιθανότητα αυτή είναι ελάχιστη. Και μάλιστα είναι χιλιάδες φορές μικρότερη από την πιθανότητα θανάτου από covid19. Είναι σαν να πνίγεσαι στη θάλασσα καταμεσης στο πέλαγος, και να αναρωτιέσαι αν η βάρκα που έρχεται να σε σώσει έχει άνετα μαξιλάρια μέσα και μήπως καλύτερα να παραμείνεις στη θαλασσα γιατί μωρέ τι έγινε, και το καλοκαίρι κολυμπάμε. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα πεθαίνουν μερικές χιλιάδες κάθε μέρα, μέχρι να… Διαβάστε περισσότερα »

redApocalipstick
redApocalipstick
3 χρόνια πριν

Εκπληκτικό άρθρο, από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουν δημοσιευτεί στο σάιτ. Οι πληροφορίες για την ερευνητική διαδικασία και τη χρηματοδότησή τους μου φάνηκαν φοβερά ενδιαφέρουσες και νομίζω πολύ χρήσιμες για όσους δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με έρευνα. Ελπίζω να ξαναγράψετε, ευχαριστούμε πολύ!

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  redApocalipstick

Ευχαριστώ πολύ! Ο βασικός μου στόχος αυτός ήταν. Να γίνει κάπως κατανοητό το τι εννοούμε όταν λέμε “κάνω έρευνα”.
Οι πιο πολλοί γνωρίζουν μόνο το τελικό προϊόν μιας έρευνας και κάποιοι κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν τη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε εκεί.
Έχουμε και εμείς ευθύνη βέβαια, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση!

Άκου μάνα
Άκου μάνα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Ευχαριστούμε θερμά για το άρθρο!

Ariel
Ariel
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Κα Μαυριδη, θα προσπαθήσω να γράψω για Τρίτη φορά ένα σχόλιο που κόπηκε άλλες δυο. Αλλά πραγματικά θέλω να το πω. Γιατί γράφετε αρθρο για το εμβόλιο, ως ειδική, εσείς, που είστε απ ότι καταλαβα μια κβαντο-Μηχανικος, και δεν έχετε σχέση ούτε με την ιατρική ούτε με τη παρασκευη των εμβολίων; Και γιατί νομίζετε ότι αυτά θα τα διαβάσουμε σπανια, ενώ όλοι οι γιατροί στηνΕλλαδα λένε και γράφουν υπέρ του εμβολίου; Αυτά τα γράφω γιατί είμαι απολύτως αντίθετη στο να γράφουν «εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα» ανθρωποι που δεν έχουν καμμία σχέση με την συγκεκριμενη επιστήμη, όπως δυστυχως συχνά βλέπουμε.

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ariel

Κα Αριέλ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανεχτώ ΕΓΩ τα νεύρα σου επειδή σου κόψανε (όχι εγώ) το σχόλιο σου. Θα σου απαντήσω με το ίδιο επιθετικό στυλακι που πλάσαρες πρώτη. Δεν έγραψα άρθρο για το εμβόλιο, έγραψα άρθρο για το πως γίνεται επιστημονική έρευνα στη χώρα που δουλεύω ως ερευνήτρια. (Μεγάλη υπόθεση η κατανόηση κειμένου!) Γνωρίζω από την καλή και από την ανάποδη πως γίνεται η έρευνα επειδή αυτή είναι η δουλειά μου και credentials σε σένα ειδικά δεν θα καθίσω να δώσω. Η κβαντική φυσική και η κβαντομηχανική έχουν σχέση με την ιατρική έρευνα (όπως και με πολλούς… Διαβάστε περισσότερα »

Ariel
Ariel
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Απλώς ας μπει εδώ ότι προσπάθησα πολλες φορές να απαντήσω στην απάντηση της Ν. Μαυριδη, αλλά όλα κόπηκαν.Παρακαλώ ας μπει αυτό μόνον.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Τέλεια τάπα, καλύτερη και από του Αντεντοκουνμπο.
Ευχαριστούμε για το πολύ χρήσιμο άρθρο.

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν

Γεια σου Φωτεινή! Λοιπόν, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω και ελπίζω να τα καταφέρω! “Για τα υπόλοιπα εμβόλια που βρίσκονται στην αγορά, πόσο χρόνος πέρασε από τότε που έγινε το εμβόλιο στους ανθρώπους που το δοκίμασαν μέχρι το εμβόλιο να βγει στην αγορά;” Ανάλογα το εμβόλιο δηλ. την ασθένεια που αφορούσε, την εποχή που βγήκε, τα μέσα που υπήρχαν, και άλλους παράγοντες. Δεν είναι ίδιος ο χρόνος της έρευνας για όλα τα φάρμακα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εγώ αναφέρθηκα μόνο στον παράγοντα της διάρκειας (και πως αυτή εξαρτάται από το οικονομικό) γιατί βλέπω πολλοί έχουνε φάει σκάλωμα και ψιλο-λογικο είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Να με διορθώσω κιόλας… η έρευνα από το JAMA που έβαλα λινκ είναι για τα αντισυλληπτικά χάπια. Εξαιρετικά αποτελέσματα επίσης και πολύ ευχάριστα νέα για όλες τις γυναίκες που τα παίρνουν.

Reviews & developments του HPV vaccine έχει αρκετά για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα. Ενδεικτικά μόνο θα βάλω αυτά τα δυο:

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(16)30099-7/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7565290/#__ffn_sectitle

Tolis
Tolis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Καλησπέρα! Αν “διάβασα” σωστά την αρχική ερώτηση “αν ένα εμβόλιο έχει μια σοβαρή παρενέργεια και αυτή φανεί στον οργανισμό του ανθρώπου μετά από 2-3 χρόνια από τότε που αυτός έκανε το εμβόλιο;”, νομίζω ότι το πνεύμα της ήταν λίγο διαφορετικό από την απάντηση που δόθηκε: Σαφώς, όσο ασφαλές και να κριθεί ένα φάρμακο/εμβόλιο, πάντα θα υπάρχουν παρενέργειες για κάποιους. Σαφώς, γίνονται έρευνες και μετά την κυκλοφορία του. Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση όμως, αυτή είναι: “Κι αν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, που είναι όμως ο κανόνας – άρα ισχύουν για τους περισσότερους – απλά “χρειάζονται” 2-3 χρόνια για να “φανούν”; Υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tolis

Παρατηρώ ένα “σκαλωματακι” με τα “2-3 χρόνια”, γιατί υπάρχει παρόμοια ερώτηση και πιο κάτω και ας προσπαθήσω να το εξηγήσω απλά… “Κι αν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, που είναι όμως ο κανόνας – άρα ισχύουν για τους περισσότερους – απλά “χρειάζονται” 2-3 χρόνια για να “φανούν”; ” + “…τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να φανούν αν οι εθελοντές παρακολουθούνταν για 2-3 χρόνια και μετά επιτρεπόταν η κυκλοφορία.” Καταρχάς προσπαθώ να καταλάβω από που προκύπτει αυτό το 2-3;; Γιατί 2-3 και όχι 5-6 ή 10-20;; Επιστημονικά αυτό το 2-3 δεν στέκει, σύμφωνα με τις γνώσεις που έχω εγώ τουλάχιστον. Εάν υπάρχουν επιστημονικές… Διαβάστε περισσότερα »

Educated guess
Educated guess
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Ας μου επιτραπεί μία σύντομη προσθήκη στα κατά τα άλλα εξαιρετικά σχόλια της Νένας: Στην έρευνα για τα φάρμακα ΔΕΝ περιμένουμε 2-3-5-10-20 χρόνια να αποδειχθεί η μακροχρόνια ασφάλειά τους. Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα σε ικανό αριθμό δείγματος με καλά αποτελέσματα, το προϊόν βγαίνει στην αγορά. Μετά αναλαμβάνει η Φαρμακοεπαγρύπνηση δηλαδή άνθρωποι της εταιρείας που είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που λαμβάνουν κάποιο φάρμακο, με τη συνδρομή των ιατρών και φαρμακοποιών που παρακολουθούν τους ασθενείς και ενημερώνουν. Επομένως: δεν υπήρχε ποτέ η περίπτωση να περιμένουμε 2-3-5-10-20 χρόνια να βεβαιωθούμε για την ασφάλεια του εμβολίου… Διαβάστε περισσότερα »

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Educated guess

Ευχαριστώ για την εξαιρετικη προσθήκη. Σύντομη και to the point για να τελειωνουμε πια μ’αυτα τα “2-3” χρονια 🙂

Μ’άρεσε και το ψευδώνυμο, αγαπημένη έκφραση μέσα στο εργαστήριο!

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Στην ουσία ζητάς να κάτσει κάποιος να κάνει βιβλιογραφική έρευνα για τα εμβολια που κυκλοφορουν στην αγορα και να σου παραδοσει ένα review που απανταει στην ερωτηση σου. Εγώ προσωπικά δεν έχω το χρόνο να κάνω κάτι τέτοιο, και επιπρόσθετα αδυνατώ να κατανοήσω τι εξυπηρετεί μια τέτοια σύγκριση, μεταξύ σκευασμάτων που δημιουργήθηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες, με διαφορετικές μεθόδους, εξοπλισμό και τεχνολογία, και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Θα σου παραθέσω αυτό το άρθρο το οποίο είναι στα αγγλικά και δεν γνωρίζω αν κάποιο μέσο στην Ελλάδα το έχει μεταφράσει, στο οποίο μιλάνε η επικεφαλής και μέλη της ομάδας της Οξφορδης, παραθέτουν το… Διαβάστε περισσότερα »

Tolis
Tolis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Educated guess

Δεν γνωρίζω την ιδιότητά σας, αλλά εφόσον αυτά που είπατε τα προσυπογράφει (επιστημονικά) και η αρθρογράφος, με καλύπτουν. Ευχαριστώ πολύ, ήταν πολύ κατατοπιστική και “to the point” η απάντηση. Ομολογώ ότι με αυτά που διάβασα δεν… καθησυχάστηκα 🙂 αλλά τουλάχιστον πήρα σαφή απάντηση.

Ευχαριστώ!

Tolis
Tolis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Ευχαριστώ για την απάντηση. Το κομμάτι της μείωσης του χρόνου (που δεν είναι fast-track) το κατάλαβα από το άρθρο σας. Επιμένετε να επιστρέφετε σε αυτό, σαν να μην το καταλάβαμε. Το καταλάβαμε και σας ευχαριστούμε (ξανά) γιατί ήταν κατατοπιστικότατο. Από την άλλη, σε αυτό που ρώτησα δεν πήρα ολοκληρωμένη απάντηση, αντιθέτως εξέλαβα έναν εκνευρισμό. Τα 2-3 ήταν “η τάξη μεγέθους του άσχετου” (ιδιότητα που ποτέ δεν αποποιήθηκα). Δεν καταλαβαίνω γιατί στεκόμαστε στα νούμερα και όχι στο πνεύμα της ερώτησης. Ναι ΟΚ, γιατί 3 και όχι 10. Δεκτό. Το πνεύμα της ερώτησης ήταν όμως άλλο: Σε “κανονικές” συνθήκες, στο διάστημα που… Διαβάστε περισσότερα »

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tolis

Δεν εκνευρίζομαι μωρέ, συζήτηση κάνουμε, και ούτε καν χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο “ψεκασμένος”. Υγειής προβληματισμοί είναι αυτοί και προσπαθώ να βρω τρόπους να εξηγήσω με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Η απάντηση που έδωσε ο/η Educated guess θεωρησα οτι εξηγησε με πολυ απλο τροπο και καλυτερα απο μενα γιατι δεν περιμενουμε εφοσον εχουν ολοκληρωθει οι τρεις φασεις της κλινικης μελετης. Συστήματά φαρμακοεπαγρυπνησης δεν έχουν μόνο οι εταιρίες, έχουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί φαρμάκων. Τα συστήματά του EMA και του FDA ειναι απο τα πιο εξελιγμενα και πολυ αυστηρα στη διαχειριση κινδυνου. Εάν πας σε αυτή τη σελίδα: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring Θα βρεις… Διαβάστε περισσότερα »

sternimougnosi
sternimougnosi
3 χρόνια πριν

Παιδιά συγγνώμη, είμαι πολύ κουρασμένη για να διαβάσω όλα τα παραπάνω.
Εγώ ότι εμβόλιο έχω άμεσα διαθέσιμο θα το κάνω.
Ανυπομονώ να αγκαλιαστούμε όλοι εμείς οι εμβολιασμένοι.

Νίκος Αθανασόπουλος
Νίκος Αθανασόπουλος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sternimougnosi

Εμβολιασμενοι εναντίον ψεκασμενων.
1-0 (προσεχώς)

sternimougnosi
sternimougnosi
3 χρόνια πριν

Εμβολιασμένοι for ever!!!

sternimougnosi
sternimougnosi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sternimougnosi

Τέλεια ιδέα!!!

Eva Mos
Eva Mos
3 χρόνια πριν

Εδώ πέφτουμε σε μεγάλη παγίδα. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βρει οποιοσδήποτε το δίκιο του όταν ο ένας είναι εναντίον του άλλου. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι αυτό. Να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο! Μακριά από όσους θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο προσπαθώντας ταυτόχρονα να το επιβάλλουν. Προτείνω όποιος θεωρεί ότι έχει τόσο πολύ δίκιο να δημοσιεύει την άποψή του όπως πολύ σωστά έκανε η κυρία που έγραψε το άρθρο και να απαντάει σε ερωτήσεις του κοινού χωρίς να στήνει κανέναν απέναντί του, όπως πολύ σωστά έκανε η κυρία που έγραψε το άρθρο. Ο… Διαβάστε περισσότερα »

Curious
Curious
3 χρόνια πριν

Πολύ ωραίο, πολύ ενημερωτικό, πολύ καλογραμμένο! Ευχαριστούμε!

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Curious

Και εγώ ευχαριστώ που το διαβάσατε!

The scientist_91
The scientist_91
3 χρόνια πριν

Τα σέβη μου στην κυρία Μαυρίδη!Καταπληκτικό άρθρο, το έστειλα σε όλους τους γνωστούς μου, να έχουν και γραπτά τι τους εξηγώ τόσο καιρό!

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν

Καταπληκτικό άρθρο! Μακάρι να τελειώσουμε σύντομα μ αυτο τον εφιάλτη. Και ελπίζω να λογοδοτήσουν οι Κινέζοι για το κακό που έκαναν στην ανθρωπότητα, σπειρανε το θάνατο και τώρα μας περνιούνται και για έξυπνοι που δεν έχουν πλέον κρούσματα. Έξαλλη είμαι.

Nenaki_007
Nenaki_007
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Θα συμφωνήσω στο να λογοδοτήσουν οι Κινέζοι επιστήμονες, όχι για να τους τιμωρήσει κάποιος, αλλά για να μην ξαναγίνει το ίδιο λάθος. Ήταν η δεύτερη φορά που προσπάθησαν να αποκρύψουν τόσο σημαντικές για την παγκόσμια υγεία πληροφορίες. Με τον πρώτο SARS, το 2003 νομιζω, δεν ξεφυγε τοσο πολυ η κατασταση επειδη δεν ειχε ασυμπτωματικους. Ειχες SARS ησουν αρρωστος. Οχι οτι το κακο που εγινε ηταν μικρο. Πεθαναν ανθρωποι παλι.
Δεν πήραν το μάθημα τους όμως και δεν τους το έδωσε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πιστεύω και τώρα έχουμε γονατίσει όλοι.

Έχεις δίκιο να είσαι έξαλλη – Μαζί σου!

Ν.
🙂

Pingu
Pingu
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nenaki_007

Μάλλον η κινέζικη κυβέρνηση ευθύνεται για την απόκρυψη πληροφοριών και όχι οι Κινέζοι επιστήμονες… Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε να μην επαναληφθεί το σενάριο στο μέλλον!

Lillien
Lillien
3 χρόνια πριν

Πριν από κάποια χρόνια μου συνταγογραφήθηκε το φάρμακο Esmya για μείωση ινομοιωμάτων. Δεν το πήρα γιατί αποφάσισα να αντιμετωπίσω τα ινομοιώματα χειρουργικά. Λίγοyς μήνες αργότερα, έμαθα τυχαία ότι το Esmya είχε απσυρθεί γιατί προκάλεσε ζημιά στο συκώτι γυναίκας που χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Μάλλον είχε δοθεί υπερβολικά νωρίς ή άδεια στο Esmya, δεν συμφωνείτε; Όσον αφορά τα εμβόλια, νομίζω ότι στήνετε απέναντι σας τους αρνητές εμβολίων, όμως δεν παίρνετε υπόψιν σας ανθρώπους που χωρίς να είναι αρνητές έχουν ανησυχίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες σε ανθρώπους με ME/CFS; Μπορεί να πείτε… Διαβάστε περισσότερα »

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lillien

Έχει ήδη ειπωθεί πάντως ότι για ειδικές ομάδες που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο (όχι μόνο για τον covid, ισχύει και για άλλα εμβόλια), θα δοθούν οδηγίες. Όλα τα εμβόλια τα συνταγογραφεί γιατρός, δηλαδή υπάρχουν κριτήρια για το αν θα κάνει κάποιος ένα εμβόλιο η όχι. Να σου πω κάτι που διάβασα σε ένα σχόλιο σε ένα άσχετο/σχετικό ποστάρισμα. Κάποιος έγραφε ότι από λήψη ασπιρίνης νοσηλεύτηκε ένα μήνα στον νοσοκομείο, δεν θυμάμαι τι του είχε προκαλέσε, αλλά ήταν κάτι σοβαρό. Και κατόπιν αυτού, όλοι στην οικογένεια του δεν παίρνουν ασπιρίνη. Δεν ήταν αρνητής ο άνθρωπος, απλώς την μαρτυρία του έλεγε.… Διαβάστε περισσότερα »

Lillien
Lillien
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

Ναι, καταλαβαίνω τι λες και σ’ ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση να κάνουν όλοι το εμβόλιο, κι ως ένα βαθμό αυτό είναι σωστό αλλά για ειδικές ομάδες και κάπως επικίνδυνο γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνουν γνωστές οι παρενέργειες άμεσα.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lillien

μου έχει συμβεί και εμένα να μου συνταγογραφήσει γιατρός φάρμακο, και μάλιστα με κατεύθυνε να πάρω το συγκεκριμένο γιατί θα ξέγνιαζα για 6 μήνες. Αυτό είχε μια σοβαρή παρενέργεια για την οποία ήμουν υποψήφια. Δεν πήρε το σωστό ιστορικό (δεν την ενδιέφερε) ούτε μου έδωσε τις σωστές οδηγίες. Ήμουν τυχερή που 2 μέρες μετά είχα ραντεβού με γιατρό της ειδικότητας που λούζεται την παρενέργεια. Εψαξα γαι γιατρό “τίμια”, που δεν είναι πλασιε φαρμάκων, και έκανα τελείως διαφορετική θεραπεία με γνώμονα την επικινδυνότητα για μένα.