in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μήπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν ως βάση την ισότητα;

Τα ολυμπιακά αθλήματα γίνονται με διαχωρισμό των δυο φύλων

Α, μπα, σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις! Μπορεί να μην σε διαβάζω πολύ καιρό αλλά τα ερεθίσματα και το food for thought που δίνεις σε κάθε σου απάντηση είναι απλά υπέροχα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gabrielle gabby douglas olympic trials

Α, μπα, σ’ ευχαριστώ που υπάρχεις! Μπορεί να μην σε διαβάζω πολύ καιρό αλλά τα ερεθίσματα και το food for thought που δίνεις σε κάθε σου απάντηση είναι απλά υπέροχα. Θέλω να σε ρωτήσω δυο πράγματα. Είχα μια συζήτηση πρόσφατα για τις γυναίκες που παίρνουν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες με αρνητικά προκείμενο συνομιλητή κάτι που εγώ θεώρησα σεξιστικό. Η άλλη πλευρά όμως μου απάντησε πως οι άντρες εννοείται υπερτερούν και λόγω δύναμης με επιχείρημα τα ολυμπιακά αθλήματα και πως και αυτά ακόμα γίνονται με διαχωρισμό των δυο φύλων. Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι σεξιστικό αλλά είναι κάτι που συμβαίνει. Τι θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτή την περίπτωση; Διαβάζοντας λίγο, έμαθα πως από την αρχαιότητα ακόμα δεν επιτρεπόταν η παρουσία των γυναικών καθώς επίσης όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 1896 δεν συμμετείχε καμία γυναίκα. Μήπως τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν ως βάση την ισότητα; ΄Ή εγώ έχω καταλάβει κάτι λάθος; Θα ήθελα πολύ να μάθω την γνώμη σου/σας! Το δεύτερο που θα ήθελα να σε ρωτήσω (αλλά και την φοβερή κοινότητα) είναι πόσο χρήσιμο θεωρείς ότι είναι να προσπαθείς να δώσεις μια άλλη διαφορετική οπτική σε έναν άνθρωπο που από την αρχή είναι αρνητικός. Είναι τελικά χάσιμο χρόνου;

Thinking out loud

Οι άντρες κατά μέσο όρο έχουν περισσότερη σωματική δύναμη από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Οπότε;

Αυτό ήταν σημαντικό όταν ανοίγαμε ο ένας το κεφάλι του άλλου με μπαλντάδες για να χτίσουμε σπίτια στην πιο εύφορη κοιλάδα όταν τελείωναν οι πατάτες. Τότε, έτρεχαν οι άντρες για να σκοτώνουν άλλους άντρες, και οι γυναίκες έμεναν πίσω για να τις βιάσουν οι άντρες που άνοιγαν τα περισσότερα κεφάλια. Αυτό είναι το επιχείρημα για την ανωτερότητα του αντρικού φύλου;

Εδώ και κάτι χιλιετίες οι άνθρωποι έχουν βρει άλλους τρόπους για να τρέφονται, ντύνονται και γενικώς να επιβιώνουν, και η μέθοδος «άνοιγμα κεφαλιού με μπαλντά» είναι εκτός νόμου.

Αυτά τα θεωρούμε επιτεύγματα του πολιτισμού. Η ειρήνη, η δημοκρατία, η προστασία των αδύναμων, αυτά είναι θαύματα που έγιναν με την προσπάθεια πολλών γενεών. Συλλογικά αποφασίσαμε ότι η σωματική δύναμη δεν είναι επιχείρημα. Όποιος ακόμα σου λέει ότι οι άντρες τρέχουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες, άρα δικαιούνται περισσότερα προνόμια, πρέπει να μάθει ότι υπάρχουν πολλοί άντρες που τρέχουν πιο γρήγορα από τον ίδιο, άρα θα ήταν σωστό να τρώει καρπαζιές από αυτούς, να τους κουβαλάει τα ρόπαλα, και να τους κάθεται πού και πού όταν δεν υπάρχει πρόχειρη γυναίκα να βιάσουν, γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός που υποστηρίζει, γιατί αυτό συνέβαινε πριν δημιουργηθούν οργανωμένες κοινωνίες που βασίζονται στην ισότητα.

(Οι ολυμπιακοί αγώνες προσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία της κοινωνίας, δεν είναι από μόνοι τους βασισμένοι στο ένα ή στο άλλο ιδεώδες.)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

36 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
cyora
cyora
4 χρόνια πριν

Σε πολλά αθλήματα που συμμετέχουν άνδρες πχ στην πάλη οι αθλητές χωρίζονται ανάλογα με το βάρος τους πχ κατηγορία φτερού. Και είναι λογικό επειδή η διαφορά στην σωματική διάπλαση δημιουργεί πλεονέκτημα. Όμως κανείς δεν λέει ότι ο πρωταθλητής στην τάδε κατηγορία ειναι μουφα πρωταθλητής. Έτσι και με τις γυναίκες.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Εχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να κυκλοφορούν διάφορα άρθρα σχετικά με το ότι θα επρεπε στους Ολυμπιακούς (όχι τους γάβρους) να αγωνίζονται γυναίκες-άντρες μαζί ώστε να μην υπάρχει σεξισμός. Νομίζω ότι κάπου υπάρχει έλλειψη κατανόησης σχετικά με το τι είναι ισότητα, σεξισμός και όλες αυτές οι έννοιες. Εγώ πάντως δεν κατάλαβα πώς ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και πώς κατέληξε εκεί που κατέληξε (τι λέγατε δηλαδή για τις γυναίκες που πέρνουν μέρος στα αθλήματα;).

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

θα επρεπε στους Ολυμπιακούς (όχι τους γάβρους) να αγωνίζονται γυναίκες-άντρες μαζί ώστε να μην υπάρχει σεξισμός

Το απλούστερο και συντομότερο αντεπιχείρημα μας το δίνει η (αντρική) πυγμαχία: όχι οι πάντες εναντίων των πάντων. Αγωνίζεσαι ενάντια σε άντρες με την ίδια σωματική διάπλαση με τη δική σου. Και δεν υπάρχει κανένας”σεξισμός” ή “υποτίμηση” όταν κάποιος είναι κατηγορίας “φτερού” (έτσι νομίζω πως λέγεται) και όχι βαρέων βαρών.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν

Αυτό ακριβώς!΄Αυτό θέλω να πω σε κάθε μισογύνη που προβάλλει τη μυϊκή υπεροχή ως επιχείρημα υπέρ της ανωτερότητας των ανδρών. “Άρα φίλε κι εσύ- περισσότεροι άνδρες βασικά- θα έπρεπε να έχεις λιγότερα δικαιώματα από τον Hafþór Júlíus Björnsson και τον Brian Shaw.” Ή το συγγενές καταγέλαστο που το έχω διαβάσει σε διάφορα σχόλια: “Μου θέλετε όλες να γίνεται CEO αλλά δε βλέπω καμιά σας να κόπτεται για τα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών στις τάξεις των οικοδόμων και των ξυλοκόπων.” Έπρεπε δηλαδή πρώτα οι γυναίκες να επιδιώξουν να απασχοληθούν σε ποσοστά 50% σε πόστα όπου το 99% από αυτές θα είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Πολύ ωραία αυτά που λες, αλλά που κολάνε με το θέμα;;; Η συζήτηση αφορούσε αθλήματα. Και στα αθλήματα οι μυς μετράνε. Κάνω λάθος; Οσο για το επιχείρημα περί CEO και οικοδόμων η βάση του είναι πως όταν ζητάς πχ ποσόστωση και ισότητα το ζητάς παντού. Δε μπορείς να ζητάς ποσόστωση μόνο στις προνομιούχες διευθυντικές θέσεις αλλά σε πιο ταπεινές θέσεις να θεωρείς δεδομένο οτι θα αποασχολούνται μόνο άντρες.

Κυριος Μιρκατ
Κυριος Μιρκατ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Σίγουρα υπάρχουν πολλά “ταπεινα” επαγγέλματα που βρίσκεις κυρίως γυναίκες.
Και αν η κουβέντα γίνεται για CEO θέσεις έχει να κάνει πιο πολύ γιατί πχ σε εταιρίες που οι γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες από άντρες θα βρίσκεις κυρίως άντρες σε διευθυντικές θέσεις. Αλλά αυτή είναι αλλού είδους κουβέντα που δε κατάλαβα πως καταλήξαμε πολλοί εκεί όταν το αρχικό άρθρο είχε να κάνει με κάτι συγκεκριμένο.
Ώρες ώρες θεωρώ ότι ψάχνουμε τη θυματοποηση πάσα θυσια.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κυριος Μιρκατ

Το ανέφερα επειδή είναι σχεδόν “αδελφά” επιχειρήματα. Δηλαδή ο τύπος που αναφέρεται στην ερώτηση τι ήθελε ακριβώς να αποδείξει; Ότι οι άνδρες είναι πιο δυνατοί; Δεν το ξέρουμε; Συνήθως όταν κάποιος προσπαθεί να τονίσει κάτι τόσο αυτονόητο το πάει αλλού. Ο Leave it to Beaver κάτι τέτοιο κάνει τώρα: “Δε μπορείς να ζητάς ποσόστωση μόνο στις προνομιούχες διευθυντικές θέσεις αλλά σε πιο ταπεινές θέσεις να θεωρείς δεδομένο οτι θα αποασχολούνται μόνο άντρες.” Να δω κι εγώ άντρες να διαμαρτύρονται για την χαμηλή εκπροσώπηση του φύλου τους στους οικιακούς βοηθούς! Όπου όχι μόνο δεν είναι λιγότερο προικισμένοι για τη δουλειά (σε… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Leave it to Beaver Το ζήτημα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να εργαστεί μια γυναίκα στο πόστο που η ίδια επιθυμεί. Κάπου όμως πρέπει να αρχίσει, και βάσει των ιεραρχικών σχέσεων στις οργανώσεις, το ευκολότερο είναι να αρχίσει στην κορυφή. Η ικανή παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις κατά κανόνα εξασφαλίζει την ισότητα και την τάση να προσλαμβάνονται γυναίκες σε όλη την κάθετη ιεραρχία, καθώς και ανεκτικότητα στην ποικιλομορφία που εξαπλώνεται σε περισσότερες περιθωριοποιημένες ομάδες. Αντιθέτως, η απουσία γυναικών συνδέεται με γενικότερη ομοιομορφία του προσωπικού σε μια οργάνωση. Για τα αθλήματα, δεν έχει νόημα το τσουβάλιασμα που αναφέρει η γράφουσα, αλλιώς… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν

“οι άντρες εννοείται υπερτερούν ΚΑΙ λόγω δύναμης”.. Και λόγω τί άλλο σου είπε ή σε άφησε με την αγωνία;

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν

Εάν δεν υπήρχε ο προστατευτικός για τις γυναίκες διαχωρισμός (που ορθώς υπάρχει φυσικά), απειροελάχιστες αθλήτριες θα κατάφερναν να πιάσουν τα όρια συμμετοχής ανταγωνιζόμενες με τους άντρες συναδέλφους τους. Επομένως δεν έχει άδικο κάποιος να λέει πως αν δεν προστατεύονταν οι γυναίκες και ο ανταγωνισμός ήταν επί ίσοις όροις οι γυναίκες ουσιαστικά δε θα συμμετείχαν στους αγώνες λόγω του ότι βιολογικά υπολείπονται των ανδρών στο αθλητικό κομμάτι. Εντελώς άσχετη η απάντηση αφού φυσικά και όταν μετράς ποιος τρέχει πιο γρήγορα (όπως στα ολυμπιακά αθλήματα), θέλεις να συμμετέχουν σε αυτά και αυτοί που τρέχουν πιο γρήγορα!!!! Αυτά που λέει η Λένα για… Διαβάστε περισσότερα »

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω, θεωρείς ότι είναι σεξιστικής αιτίας ο διαχωρισμός των φύλων στους ολυμπιακούς; Θες να διαγωνίζονται άνδρες και γυναίκες στην ίδια κατηγορία;

Origami Lover
Origami Lover
4 χρόνια πριν

Ιππασία, μικτό διπλό στο τένις και στο πινγκ πονγκ, μπαντμιντον, Χορός στον πάγο, ιστιοπλοϊα, αυτό το ξαπλωτο πράμα σαν έλκηθρο που το λενε luge. Αθλήματα που αγωνίζονται άνδρες και γυναικες μαζί. Επίσης σκάκι, μπριτζ, αγωνιστικός χορός (Ballroom, Latin κλπ). Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα αλλά γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Felis
Felis
4 χρόνια πριν

Η ισότητα δεν σημαίνει να βάλουμε γυναίκες και άντρες να τρέχουν μαζί και “ας νικήσει ο καλύτερος” ή να σηκώνουν βάρη για να δούμε ποιος θα κάνει το ρεκόρ, ώστε να πούμε “Ορίστε, την ίδια ευκαιρία δώσαμε”. Ισότητα σημαίνει να σου παρέχονται οι ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ για να διακριθείς. Επομένως, είναι λογικό και σωστό να γίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο σωματικής σύγκρισης εφόσον μιλάμε για Αγώνες, η σύγκριση με αναλογικά ισότιμους αντιπάλους, κάτι που ισχύει τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα όρια που πρέπει να περάσει ένας αθλητής για να συμμετέχει πχ στους… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Πολύ ενδιαφέρον, Felis, και περιεκτικό κείμενο!

Κυριος Μιρκατ
Κυριος Μιρκατ
4 χρόνια πριν

“Οι άντρες κατά μέσο όρο έχουν περισσότερη σωματική δύναμη από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας.” Όταν μιλάμε για αθλήματα που το σώμα παίζει μειζον ρόλο νομίζω η κουβέντα λήγει εκεί. Νομίζω όλοι ακούσαμε για την ιστορία της τρανς γυναίκας που έλαβε μέρος σε άρση βαρών και βγήκε πρώτη με μεγάλη διαφορά. Ή την τρανς ποδηλατρια. Δε θεωρώ ότι είναι κακό να δεχόμαστε τις διαφορές μας. Υπάρχουν αλλά αθλήματα που οι σωματικές διάφορες δεν παίζουν ρόλο. Πχ ultimate frisbee, quidditch, rally, skateboarding etc. Εκεί ναι συμφωνώ και επαυξάνω άντρες με γυναίκες θα.μπορουσαν και (το κάνουν πολλές φορές) να αγωνίζονται μαζί. Για… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κυριος Μιρκατ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Serena Williams που οταν ήταν Νο1 στις γυναίκες είχε αγωνιστεί εναντίον του Νο203 των ανδρών και έχασε με 6-1 (στο ρελαντί) παρότι ο τύπος κατέβηκε απροπόνητος και έπινε μπύρες πριν τον αγώνα (Braasch was described by one journalist as “a man whose training regime centered around a pack of cigarettes and more than a couple of bottles of ice cold lager”).

alki
alki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Το 1998 όταν και έγινε ο αγώνας οι Williams ήταν 16-17 χρόνων και ο Braasch 30. Εκείνη την χρονιά η Serena δεν είχε φτάσει ακόμα στο No 1, ήταν No 20 και ο Braasch την προηγούμενη χρονιά ήταν στο 36. Παρόλα αυτά βέβαια και οι δύο αδερφές χασαν.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κυριος Μιρκατ

Mitsi, εκεί πήγε όντως η κουβέντα εδώ, αλλά να πω την αλήθεια, εγώ άλλο κατάλαβα διαβάζοντας την ερώτηση, πως η ερωτώσα υποστηρίζει πως άντρες-γυναίκες θα έπρεπε να διαγωνίζονται μαζί σε όλα τα αθλήματα στο όνομα της ισότητας. Το ξαναδιάβασα και πάλι το ίδιο κατάλαβα, αλλά φαίνεται είμαι μόνος ή έστω μειοψηφία, οπότε πάσο. Ή μάλλον όχι πάσο, έχω όρεξη για κουβέντα. Δηλαδή ειλικρινά, εγώ τουλάχιστον απλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει η τέρμα ασύντακτη φράση “είχα μια συζήτηση πρόσφατα για τις γυναίκες που παίρνουν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες με αρνητικά προκείμενο συνομιλητή κάτι που εγώ θεώρησα σεξιστικό.” Τι υποστηρίζει η… Διαβάστε περισσότερα »

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κυριος Μιρκατ

Μα δεν προκύπτει από πουθενά αυτό που λες. Η κουβέντα τους ήταν για τους ΟΑ και τη συμμετοχή των γυναικών σε αυτούς. Η Λένα απάντησε άλλα αντι άλλων και φτάσαμε στα σχόλια να γράφει ο καθένας πραγματικά το μακρύ και το κοντό του και βγάζοντας αυθαίρετα συμπεράσματα όπως εσύ.

chrissie spanikou
chrissie spanikou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Ευτυχως που υπαρχουν και καποιοι φωστηρες (οχι εξαρχειων) και τα βαζουν τα πραματα στη θεση τους. Αϊντααά. Νε, η γνωστη οπερα του Βέρτη.

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν

Να φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη ή γενικά δεν πάει κάτι καλά στο κεφάλι μου και δεν καταλαβαίνω;Για ποιο πράγμα διαφωνήσατε;Για το αν θα έπρεπε οι γυναίκες να συμμετέχουν στους ολυμπιακούς αγώνες;Αν υπάρχει άνθρωπος,που αναρωτιέται σήμερα το γιατί ή έχει και επιχειρήματα για τη μη συμμετοχή,τραβάς ένα delete ξεγυρισμένο και τελειώνει.Τι να κουβεντιάσεις για αυτό;Ό,τι επιχειρήματα και να υπάρχουν,δεν τα συζητάς.Γιατί να φλερτάρεις με το εγκεφαλικό,όταν μπορεί να αναλάβει δράση το συμπαντικό τηγάνι;Αν διαφωνήσατε για τη διαφορά μυικής δύναμης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες,πάλι δεν καταλαβαίνω.Γενικά ισχύει.Με ένα σωρό περιπτώσεις,αν συγκρίνουμε έναν συγκεκριμένο άντρα με μια συγκεκριμένη γυναίκα,στις οποίες για προφανείς… Διαβάστε περισσότερα »