in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί οι γυναίκες είμαστε τόσο ανταγωνιστικές μεταξύ μας;

Αισθάνομαι ζήλια, ανταγωνισμό και επικριτικά βλέμματα

Αισθάνομαι ζήλια, ανταγωνισμό και επικριτικά βλέμματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

40bb1fbc212073718640ecc1bb38a1f0

Αγαπητη α,μπα ηθελα παντα να σε ρωτησω γιατι οι γυναικες (στην πλειοψηφια) ειμαστε τοσο ανταγωνιστικες και κοιταμε να φαμε η μια την αλλη; Ειμαι 17 και απο το γυμνασιο κανω παρεα με αλλες τεσσερεις κοπελες..στην αρχη ολα φαινοταν οκ στην πορεια ομως καταλαβα οτι δεν ταιριαζω τοσο μαζι τους..περασαμε πολλες στιγμες μαζι και καλες και κακες..ενιωθα και νιωθω υποστηριξη απο αυτες ομως παραλληλα αισθανομαι ζηλια ανταγωνισμο και επικριτικα βλεματα …εχω φτασει πλεον σε σημειο να σκεφτομαι οτι θελω να ξεκοψω ..να βρω φιλες αληθινες που θα με υποστηριξουν χωρις να νιωθω πατροναρισμα..ισως να φταιω κι εγω διοτι αρκετες φορες δεν παταω ποδι και δεν λεω αυτο που με ενοχλει…βλεπεις ειμαστε ολες στο ιδιο σχολειο και δεν μου ειναι ευκολο ουτε να ξεκοψω ουτε να καθομαι να μαλωνω…θελω να σπουδασω και να ”ξεφυγω” ..να αλλαξω ζωη και να βρω ανθρωπους που δε θα μου ριχνουν τη διαθεση και δεν θα ”πετανε”κακιες(Σε ευχαριστω εκ των προτερων!)

 

Είσαι 17 χρονών, και από την πρώτη σου παρέα που έκανες στο σχολείο, έβγαλες το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες «είμαστε» στην πλειοψηφία ανταγωνιστικές και κοιτάμε να φάμε η μία την άλλη.

Κι εγώ εύχομαι να σπουδάσεις και να μάθεις πολλά πράγματα, όπως γιατί έβγαλες αυτό το συμπέρασμα για την πλειοψηφία των γυναικών, μέσα από μια παρέα τεσσάρων ατόμων, που είναι και η πρώτη σου παρέα στη ζωή σου, γενικότερα.

Η άποψη ότι οι γυναίκες θέλουν να βγάλουν το μάτι των άλλων γυναικών υπονοεί ότι οι άντρες κάνουν κάτι άλλο (άραγε, τι; μόνο αυθεντικές φιλίες χωρίς κανέναν ανταγωνισμό;) αλλά πριν φτάσεις στο άλλο άκρο της αντιφεμινίστριας που καταλήγει στο γνωστό «δεν υπάρχει διαφορά ανά φύλο, είναι ανάλογα με τον άνθρωπο», εύχομαι να σε φτάσουν τα μηνύματα του metoo και να σκεφτείς ποιος σου έμαθε να σκέφτεσαι έτσι, και γιατί.

Κατά τα άλλα, είναι σπάνιο να βρίσκεις τους φίλους που σου ταιριάζουν στα 17 σου, διότι στα 17 σου δεν είσαι ακόμη σχηματισμένος άνθρωπος. Χρειάζεται μεγαλύτερος ορίζοντας από αυτόν του σχολείου, όπου δεν έχεις και μεγάλη επιλογή για το ποιος θα κάθεται δίπλα σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Το πιο χρήσιμο που έμαθα είναι οτι το να βρεις καλους φίλους είναι εσωτερική δουλειά.
Εν μέρει επειδή πρέπει να ξέρεις ποιά είσαι, για να ξέρεις με τους ταιριάζεις. Έπειτα για να αναγνωρίσεις ποιοί αξίζουν.

Αλλά πιο πολύ για να γίνεις ένας άνθρωπος που αυτοί που αξίζουν, θα θέλουν να κάνουν παρέα.

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν

Με παρεξενεψε πολύ η εξής έκφραση “αλλά πριν φτάσεις στο άλλο άκρο της αντιφεμινίστριας που καταλήγει στο γνωστό «δεν υπάρχει διαφορά ανά φύλο, είναι ανάλογα με τον άνθρωπο»”. Προσωπικά, είναι κάτι που υποστηρίζω και που θα απαντούσα στην συγκεκριμένη περίσταση, γιατί είναι αντιφεμινιστικο; Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πατροναρισμα και απόδοση χαρακτηριστικών σύμφωνα με το φύλο;

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Konstantina

Ο φεμινισμός, ειδικά από τα πρώρα του βήματα, από το πρώτο κύμα, δεν υποστήριζε πως τα φύλα δεν έχουν καμία διαφορά και όλα είναι αποτελέσματα της κοινωνίας.

Ο φεμινισμός, ειδικά ο σύγχρονος, μιλάει πέρα από τις διαφορές των φύλων, μιλάει γενικά για την διαφορετικότητα. Το ότι υπάρχει διαφορετικότητα, δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει ανισότητα. Αυτό είναι φεμινισμός.

Το συγκεκριμένο, δε, επιχείρημα, χρησιμοποιείται συχνά, από “Δυναμικές γυναίκες” (αντιφεμινιστικά δηλαδή). Βλέπε:
https://www.provo.gr/antifeminism/

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Σαφώς και υπάρχουν κάποιες διάφορες αλλά κυρίως σωματικες. Αν,όμως,συνεχίσει να διαιωνίζεται η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικες, ενώ οι άντρες πιο σκληροί(πχ) δεν διαιωνίζονται και τα στερεότυπα; Όταν λέμε ότι το φύλο είναι κυρίως κοινωνικό κατασκεύασμα( που νομίζω οι περισσότερες φεμινίστριες συμφωνούν) είναι σαν να λέμε ότι οι διαφορές είναι μικρες και ότι ο κάθε άνθρωπος δεν θα έπρεπε να κρίνεται με βάση το φύλο του. Κάτι το οποίο το βρίσκω απελευθερωτικό. Απο την άλλη βέβαια καταλαβαίνω εν μέρει το σκεπτικό, μιας και διαβάζω το “Αόρατες γυναίκες” που μιλά ακριβώς για αυτή την ανισοτητα, ότι υπάρχουν,δλδ διαφορές μεταξύ… Διαβάστε περισσότερα »

Radegonde
Radegonde
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Θα μπορούσες να μου δώσεις ένα παράδειγμα; Σε τί θεωρείς πως είμαστε διαφορετικές από τους άντρες;

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Radegonde

Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν διχογνωμίες, θα πρότεινα να σταλθεί στην Λένα. Ως ερώτημα, ώστε να ξεκινήσει μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση

Konstantina
Konstantina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Συμφωνώ ότι υπάρχουν διάφορες και κυρίως σωματικές, αλλά είναι λάθος να κατηγοριοποιουμε τους ανθρώπους με βάση το φυλο. Άλλωστε και ο φεμινισμός δεν υποστηρίζει ότι το φύλο είναι κυρίως κοινωνικό κατασκεύασμα; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φερομαστε στους ανθρώπους σαν να έχουν τις ίδιες ανάγκες και ικανότητες ( υπάρχει η περιοδος, οι σωματικές διάφορες ) αλλά όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικοτητα, οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπαίνουν σε κουτακια, είναι περιοριστικά. Οπότε φυσικά, και δεν είναι αντιφεμινιστικο να υποστηρίζουμε ότι οι γυναίκες δεν είναι ζηλιαρες, αλλά ότι έχει να κανει με την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Konstantina

Ο φεμινισμός υποστηρίζει ότι η κοινωνία μεγεθύνει τις όποιες διαφορές και έτσι, μέσω της πατριαρχίας, τις εκμεταλλεύεται.

Και πάλι, όμως, επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και σημαντικό, καλό είναι να τοποθετηθεί αρχικά η Λένα, και πάνω σε αυτό να υπάρξει μια όμορφη εποικοδομητική συζήτηση.

Μετά την καταιγίδα
Μετά την καταιγίδα
4 χρόνια πριν

Τον Γιακουμακη πάντως αγόρια τον βασάνιζαν στα πλαίσια της παρέας και του χαβαλέ που αυτοί θεωρούσαν ότι κάνουν. Δυστυχώς είναι θέμα προσωπικής φιλοσοφίας του καθενός τί θεωρεί φιλία και ποια πράγματα είναι αποδεκτά στα πλαίσια αυτής. Γιατί κι εκείνους αν τους ρωτήσεις τον θεωρούσαν παρέα λόγω κοινής καταγωγής και τις πράξεις τους αστεία πειράγματα.

west.coast
west.coast
4 χρόνια πριν

Jesusss..ο μικρόκοσμος του σχολείου δεν σου δείχνει σε καμία περίπτωση τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
4 χρόνια πριν

Λοιπόν . Τα αγόρια είναι πολύ ανταγωνιστικά μεταξύ τους επειδή θέλουν αν γίνουν alpha male (αρχηγός αγέλης) και για αυτό πλακώνονται στο ξύλο. Άμεση επιθετικότητα. Οι γυναίκες είναι πολύ ανταγωνιστικές μεταξύ τους γιατί θέλουν να γίνουν alpha female (δικός μου όρος, προσπαθώ να μην γράψω ότι θέλουν να γονιμοποιηθούν από τον άλφα μέιλ αλλά μάλλον αυτό είναι) αλλά για διάφορους λόγους (όχι κυρίως σωματικούς εκτός αν κυοφορούν, αλλά κυρίως κοινωνικούς) δεν μπορούν να πλακωθούν στο ξύλο. Αντί αυτού λοιπόν αρχίζουν τα κουτσομπολιά, για να μειώσουν την άλλη. Έμμεση επιθετικότητα. Αν δε υπάρχουν και παιδιά στην μέση που θα επιβιώσουν μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
4 χρόνια πριν

Προσωπικά όταν ήμουν στο δημοτικό βαριόμουν αφόρητα τις κοριτσίστικες παρέες. Έπαιζα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, έβγαινα συνέχεια μόνο με αγόρια. Πίστευα ότι τα κορίτσια δεν ενδιαφέρονταν για αθλητικές δραστηριότητες, πίστευα ότι μιλάνε για αγόρια, κουτσομπολευουν άλλα κορίτσια, μιλάνε για ρούχα κλπ. Αλήθεια, δεν ξέρω τι συζητάνε τα κορίτσια μεταξύ τους στην ηλικία αυτή και ίσως σε ένα βαθμό να τα κάνουν όλα αυτά (λες και τα αγόρια δεν τα κάνουν). Ποτέ εκτίμησα τα κορίτσια; Από το γυμνάσιο και μετά, κυρίως στο λύκειο. Θεωρώ, επομένως, ότι πραγματικά δεν έχει καμία σχέση το φύλο στο πώς θα φαίρεσαι στους φίλους σου. Αν έχεις μάθει… Διαβάστε περισσότερα »

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν

Πρέπει να δεις πως είναι οι “αντρικές σχέσεις” μέσα σε ένα στρατόπεδο στους 5 μήνες.
Αυτό το στερεότυπο του “αντρικού ανταγωνισμού” που είναι “τίμιος και ευθύς” (σε αντίθεση με τον “γυναικείο” που είναι “ύπουλος, πονηρός”) ΔΕΝ υφίσταται ούτε σαν στερεότυπο.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν

Είσαι πολύ μικρή ακόμη, μη γίνεις σαν αυτές που πιστεύουν ότι όλες οι γυναίκες ζηλεύουν. Με τα χρόνια θα δεις ότι αυτό είναι θέμα ανατροφής και ψυχοσύνθεσης. Υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν να αυτοπροσδιορίζονται σε σύγκριση με τους άλλους κι υπάρχουν κι αυτοί που εστιάζουν στον εαυτό τους. Και οι άντρες είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, απλά οι γυναίκες έχουμε διαίσθηση κι αποκωδικοποιούμε πιο εύκολα και τα μη λεκτικά σημεία στην αλληλεπίδραση με τους άλλους. Μια γυναίκα π.χ., θα δει το συννέφιασμα στη ματιά μιας φίλης που της λέει παράλληλα τι όμορφο είναι το νέο της φουστάνι, ενώ ένας άντρας δε θα… Διαβάστε περισσότερα »

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν

“δεν υπάρχει διαφορά ανά φύλο, είναι ανάλογα με τον άνθρωπο” αυτό καλό είναι να το τονίζουμε και το υπενθυμίζουμε πολύ συχνά. Είναι, κατ’ εμέ, ότι πιο αντιφεμινιστικό υπάρχει. Το θεωρώ, ισοπέδωση.

Πέρα από το ότι ο συμπεριφορισμός έχει … πεθάνει από το ΄60. Έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα θεμέλια του φεμινισμού, από τα πρώρα κιόλας βήματά του.

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν

“δεν υπάρχει διαφορά ανά φύλο, είναι ανάλογα με τον άνθρωπο” αυτό καλό είναι να το τονίζουμε και το υπενθυμίζουμε πολύ συχνά.

Πέρα από το ότι ο συμπεριφορισμός έχει … πεθάνει από το ΄60. Έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τα θεμέλια του φεμινισμού, από τα πρώρα κιόλας βήματά του.

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Αν μπορείς, εξήγησε λίγο (ή η Λένα) αυτό που λετε. Δεν ξέρω πώς συνδέεται με το συμπεριφορισμο και γιατί, στο συγκεκριμένο θέμα του ανταγωνισμού, το να λες ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα φύλα είναι αντιφεμινιστικο.

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Όσο αφορά τον συμπεριφορισμό, ένα ωραίο άρθρο είναι αυτό:
https://www.simplypsychology.org/naturevsnurture.html

όσο αφορά το υπόλοιπο κομμάτι, ενδιαφέρον έχει το παρακάτω:
https://ampa.lifo.gr/gunaikes/antifeministries-tis-diplanis-portas/

Γενικότερα, το επιχείρημα ότι τα φύλα δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά και όλα είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας (συμπεριφορισμός) που χρησιμοποιείται, δυστυχώς, κατά κόρον, δεν βοηθάει στο ελάχιστο το φεμινιστικό κίνημα ως ισοπέδωση.

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Όσο αφορά τον συμπεριφορισμό, ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι το παρακάτω:
https://www.simplypsychology.org/naturevsnurture.html

Όσο αφορά το υπόλοιπο:
https://ampa.lifo.gr/gunaikes/antifeministries-tis-diplanis-portas/

Γενικότερα, φεμινισμός δεν σημαίνει δεν υπάρχει διαφορετικότητα (διότι ο σύγχρονος φεμινισμός περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από την μάχη των δύο φύλων). Φεμινισμός σημαίνει πως διαφορετικότητα δεν σημαίνει άνιση μεταχείριση.